Некажњени злочини у Тузанској колони отварају могућност да буду поновљени

Срна
Некажњени злочини у Тузанској колони отварају могућност да буду поновљени

Бијељина - Породице 59 убијених у "Тузанској колони" ни 26 година након овог злочина муслиманских паравојних снага не могу да жртвама одају почаст и запале свијеће на мјесту страдања у Федерацији БиХ, рекао је данас брат убијеног војника Миодраг Вујановић.

"Неко други данас на том мјесту слави дан побједе, дан ослобођења и тиме још досипа со на рану породица настрадалих. Кога су то они побиједили, од кога су мој град ослободили? Зар своју срамоту приказују као побједу, зар нечију тугу они прослављају", истакао је Вујановић.


У обраћању породицама убијених, саборцима и суграђанима који су почаст жртвама "Тузланске колоне" одали испред споменика на градском гробљу Пучиле у Бијељини, он је рекао да је једина кривица убијених била то што су Срби и што су носили униформе некада заједничке државе Југославије.

"Они славе, а ми ћемо бити поносни на нашу браћу, очеве и синове што су своје животе уградили у темеље Републике Српске, чуваћемо их од заборава и чекаћемо. Чекаћемо да некоме проради свијест и да се нађу починиоци и организатори овог злочина и тиме покажу поштовање према жртвама жТузланске колонеж и према породицама настрадалих", поручио је Вујановић.

Брат убијеног војника је рекао да не постоје ријечи утјехе и охрабрења и да ћутање најбоље описује патњу и бол кроз коју је прошла породица сваког настрадалог војника који је убијен 15. маја 1992. године.

"Ћутимо ми, а ћуте и они који треба да кажу ко је крив, зашто и како се то догодило, јер ни послије 26 година нема кривца, ни одговорности, што чини још већом бол због невино страдале нечије дјеце, синова, очева и браће", рекао је Вујановић.

Шеф кабинета градоначелника Бијељине Миле Пејчић рекао је, обраћајући се окупљенима, да је сјећање на "Тузланску колону" сјећање на недужне жртве.

"Већина њих је тек била започела живот и све што су они тог 15. маја 1992. године хтјели било је да се безбједно врате својим кућама и породицама. Шта су они коме скривили, никоме од нас овдје до данас није јасно, кад су се мирно повлачили из града у коме су до тада мирно живјели и служили војни рок", рекао је Пејчић.

Он је истакао да за овај масакр до сада нико није одговарао, а да се овај дан у Тузли обиљежава као дан ослобођења града у коме су убијени.

"Ово није једини злочин за који још нема земаљске правде, јер домаћи и међународни судови не третирају све злочине на територији БиХ на исти начин и бројни злочини над Србима остају некажњени и након толико година", рекао је Пејчић.

Ипак, поручио је он, нису успјели у својој намјери да Срби нестану са ових простора, јер су се Срби изборили за Републику Српску, захваљујући храбрости и жртвама народа и војске.

"Од правосудних органа тражимо да почну да раде свој посао, не само у интересу правде, већ и у интересу мира, јер ако злочини прођу некажњено, то отвара могућност да буду поновљени. Све што желимо јесте да останемо своји на своме и да живимо у миру са свима", поручио је Пејчић.

Он је истакао да жртве не смију бити заборављене због правде, мира и генерација које долазе.

"Нека нам страдање невиних војника у жТузланској колониж буде још једна опомена да не дозволимо да се овакви догађаји понове не само нашем народу, него било ком народу на овим просторима", закључио је Пејчић.

На годишњицу страдања војника ЈНА у "Тузланској колони" министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић је у име Владе Српске изразио захвалност и поштовање свим жртвама ослободилачких ратова у српском народу који су за резулат дали Републику Српску и положио вијенац на споменик.

У изјави новинарима, Савановић је рекао да одлазак на мјесто страдања у Тузли није омогућен, јер власт тог града не дозвољава постављање спомен-плоче жртвама.

"Ми не желимо да трпимо понижења. Они се нису удостојили ни да нам одговоре и та ћутња обесхрабрује и показује њихову опструкцију, они тиме не желе да признају овај нељудски злочин и убиство невиних младих људи", оцијенио је Савановић.

Он је најавио да ће Република Српска истрајати у тражењу правде за жртве у "Тузланској колони" и за све српске жртве у некадашњој БиХ.

Вијенце на споменик убијенима у "Тузланској колони" положили су и изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, изасланик члана Предсједништва БиХ Миленко Ристић, породице убијених, делегације борачких удружења и локалних заједница, те бројни грађани.

Помен невино страдалима у "Тузланској колони" служио је Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије.

У организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, обиљежавање 26 година од страдања припадника ЈНА у Тузли одржано је на градском гробљу Пучиле у Бијељини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана