Неиздавање рачуна запечатило осам златара у РС

Агенције
Неиздавање рачуна запечатило осам златара у РС

Бањалука - Инспектори Пореске управе Републике Српске су у протеклих неколико дана широм РС провели акцију појачаних контрола евидентирања промета преко фискалних каса, са акцентом на пореске обвезнике који се баве прометом злата, сребра и другог накита.

Извршено је укупно 15 контрола код тих пореских обвезника, те су у осам случајева утврђене неправилности.

“Због уочених неправилности, инспектори Пореске управе РС су тим пореским обвезницима издали осам прекршајних налога на укупан износ казне од 6.000 КМ. Истовремено, инспектори су за тих осам пореских обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна и других прекршаја из Закона о фискалним касама”, наведено је у саопштењу Пореске управе РС.

Мјере привремене забране обављања дјеатности, у оквиру ове појачане акције, изречене су следећим пореским обвезницима: “Лукас” Бањалука, “Дукат” с.п. Мркоњић Град, “Ин Траде” Бијељина, ЗТР “Смарагд” Бијељина, ПР “Златара Тривић” Шамац, СЗТР “Златар Личанин” Козарска Дубица, СЗТР “Анамарија” Рогатица и СЗТР “Рубин” Требиње.

Иначе, инспектори Пореске управе РС ће контроле евидентирања промета преко фискалних каса наставити континуирано вршити и у наредном периоду.

“С тим у вези, наглашавамо да неиздавање фискалних рачуна од стране пореских обвезника показује да је њихово пословање нелегално, и значи неприказивање прихода и утају пореза. Према томе, Пореска управа РС приликом својих контрола само спречава пореске обвезнике да раде нелегално, да врше утају пореза и да буду нелојална конкуренција оним пореским обвезницима који издају фискалне рачуне приликом продаје роба или услуга”, наведено је у саопштењу.

Пореска управа РС још једном позива пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области, а све грађане позива да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем е-mail: [email protected] или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана