Навршава годишњица од смрти 12 беба у Бањалуци: Бол не јењава и да прође 260 љета

Данијела Стоканић
Навршава годишњица од смрти 12 беба у Бањалуци: Бол не јењава и да прође 260 љета

Бањалука - За наш бол и тугу не постоје ријечи, а сваке године овај мјесец врати нас у претешке дане када смо остали без наших малих анђела, који би данас били одрасли људи, можда чак и родитељи.

Овим ријечима започињу најтужнију причу из протеклог рата мајке звјездица које су умрле у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника у инкубатору. Прва беба преминула је 22. маја, након чега је услиједила агонија и смрт осталих 11 беба, јер је био прекинут коридор према Србији кроз Посавину и онемогућена достава кисеоника копненим путем. Једину могућност транспорта, ваздушним путем, онемогућио је Савјет безбједности УН забраном авионских летова у БиХ.

Мајка једне од страдалих беба и секретар Удружења “12 беба” Приједорчанка Жељка Тубић, која ће се у уторак придружити осталим мајкама у Бањалуци на обиљежавању 26. годишњице смрти малих анђела, каже да може проћи и 260 љета, али ће бол остати иста. Њен син Бојан, да није умро деветог дана живота, прекосутра би славио свој 26. рођендан.

- Тих дана сам проживљавала пакао, због чега на ту тему и данас у кући мало разговарамо, једноставно немамо снаге - казала је Тубићева и додала је да још већи бол осјети када погледа у очи свог другог сина и у њима види тугу за братом.

Са болом и тугом због губитка кћерке Душане, која је умрла 7. јуна 1992. године, сваки дан се буди Драгица Комљеновић из Кнежева. Каже да је била спремна дати све да спаси своју дјевојчицу, али није било начина.

- Моји укућани и данас често заплачу због наше Душане - испричала је дрхтавим гласом Комљеновићева.

Ту 1992. памтиће док је жива и Драгослава Јаћимовић из Дервенте, чији је син издахнуо два дана послије рођења. Овај страшни злочин, поручује она, не смије бити заборављен.

- Да је мој Данијел жив, данас бих била поносна мајка три сина - истакла је Јаћимовићева.

Због недостатка кисеоника тада су умрла и новорођенчад Зилхе Делић, Милене Сандић, Сафете Медић, Нађе Пушкар, Живке Кнежевић, Фатиме Дедић, Душанке Ђукић, Мајде Ђуран и Грозде Рауш.

Према ријечима предсједника Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељка Митровића, недопустиво је да за овај злочин још нико није одговарао.

-  Размишљамо да поднесемо апелацију Европском суду за људска права у Стразбуру - истакао је Митровић.  

Тринаеста Звјездица

Једна од беба која је рођена у вријеме недостатка кисеоника Слађана Кобас преминула је 2006. године. Марко Медаковић, 14. беба, живи са тешким психофизичким посљедицама које је изазвао недостатак кисеоника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана