Насилне дјевојчице могу бити кривично гоњене

nezavisne.com
Насилне дјевојчице могу бити кривично гоњене

Бањалука - Дјевојчице које су у Бањалуци претукле вршњакињу могу бити кривично гоњене с обзиром на то да су напуниле 14 година, а како ће се поступити у њиховом случају знаће се кад буду саслушане.

"Против свих лица старијих од 14 година може се покренути кривични поступак у складу са Законом о заштити и поступању са дјецом и малољетницима, а лица млађа од тих година нису кривично одговорна", казала је за "Независне" Маја Ђаковић-Видовић, портпарол Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

Она је навела да је тужилац за малољетнике Окружног јавног тужилаштва обавијештен о догађају који се догодио у вечерњим часовима 14. октобра, када су четири малољетнице физички напале и нанијеле повреде четрнаестогодишњакињи, те је дао упутства полицијским службеницима за даље поступање.

"Окружно јавно тужилаштво Бањалука још није запримило извјештај у вези с предметним кривичним догађајем. Малољетнице ће бити саслушане у складу са Законом о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку, а након подношења извјештаја биће предузете и друге потребне истражне радње, те донесена одлука у складу са законом", каже Ђаковић-Видовићева.

Оно што је отежавајућа околност по малољетне насилнице је да се у новом Кривичном законику РС наводи да ће онај ко злоставља другог или према њему поступа на начин којим се вријеђа људско достојанство бити кажњен новчаном казном или казном затвора до двије године.

Ако то буде учињено примјеном силе, пријетње или на други недозвољен начин, те буде нанесена велика бол или тешка патња, биће кажњен казном затвора од шест мјесеци до пет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана