Насиље над животињама у БиХ све шокантније

nezavisne.com
Насиље над животињама у БиХ све шокантније

Бањалука - У току 2018. и у прва три мјесеца ове године у БиХ је евидентирано 40 кривичних дјела мучења и убијања животиња, потврђено је “Независним” у МУП-у РС и ФУП-у.

 

Подсјећања ради, неки од тих случајева су коњ којем су везане ноге и који је тако бачен у ријеку Босну у Високом, затим случај вјешања пса пред дјететом у Козарској Дубици, као и брутално иживљавање над псом којем су прошле године одсјечени шапе и уши.

Према мишљењу представника удружења за заштиту животиња у БиХ, оваквих шокантних дјела има још више, али нису евидентирана.

“Оваквих дјела има далеко више, али нису евидентирана. Једини начин да се то заустави је да суд и тужилаштво почну кажњавати такве болеснике”, истакли су за “Независне” у Удружењу за заштиту животиња “Кербер” Бањалука.

Додали су да је до сада у пракси мало осуђујућих пресуда, а и када их буде, како кажу, веома су благе.

У Удружењу за заштиту животиња “Dreams” Сарајево казали су да је број мучења и злостављања животиња знатно већи од евидентираних.

“Људи се боје пријавити злочин, више воле ћутати, него да пријаве, а не схватају да ћутњом постају саучесници у том злочину”, наводе у Удружењу.

Према њиховим ријечима, свијест људи када је насиље над животињама у питању је ниска. Додали су да свако злостављање треба пријавити полицији и поткријепити га доказима.

“Треба увести плаћање казни, те одузимати злостављане животиње”, рекли су у овом удружењу.

У МУП-у РС су казали да је у току 2018. године евидентирано 11 кривичних дјела мучење и убијање животиња, те да је надлежном тужилаштву поднесено девет извјештаја против осам лица.

“Од наведеног броја кривичних дјела, на подручју ПУ Бијељина евидентирана су три, по два на подручју полицијских управа Добој и Источно Сарајево, а по једно на подручју полицијских управа Бањалука, Градишка, Приједор и Мркоњић Град”, рекли су у МУП-у РС, те додали да је пријављена материјална штета наступила извршењем ових кривичних дјела 8.900 КМ.

Навели су да су у првом тромјесечју 2019. евидентирана четири кривична дјела мучење и убијање животиња, а тужилаштву су поднесена четири извјештаја против четири лица.

“Пријављена материјална штета наступила извршењем ових кривичних дјела је 2.000 КМ”, истакли су у МУП-у РС.

У ФУП-у ФБиХ наводе да је у току 2018. године евидентирано 18 кривичних дјела мучења и убијања животиња, а по том основу је пријављено 12 особа.

“У првом тромјесечју ове године забиљежено је седам кривичних дјела мучења и убијања животиња”, нагласили су у ФУП-у.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана