Наплата путарине по километру креће на љето

Милијана Латиновић
Наплата путарине по километру креће на љето

Бањалука - Изградња четири наплатне станице на аутопуту Бањалука - Градишка је у току, а према процјени надлежних, већ на љето требало би да буде успостављен затворени систем наплате путарине на овој траси који подразумијева плаћање по пређеном километру.

Аутопут Бањалука - Градишка у дужини од 32 километра у потпуности је отворен за саобраћај у новембру 2011. године. Захваљујући савременој путној инфраструктури путовање између ова два града, које је раније трајало око сат, дупло је скраћено.

У предузећу “Аутопутеви РС” наводе за “Глас Српске” да се изградња наплатних станица дуж овог аутопута одвија према плану, те да ће бити изграђене четири станице и то по једна у Чатрњи и Новој Тополи и двије у Александровцу. Уговорена вриједност радова је 6,63 милиона марака.

- Најдаље се одмакло са радовима у Чатрњи код Градишке, гдје је почео ископ и насипање платоа за наплатну станицу, као и обезбјеђење инфраструктурних прикључака. Упоредо с тим, ради се и на помјерању ограде и премошћивању заштитног канала - навели су у “Аутопутевима РС”.

Појашњавају да је на тој локацији планирана изградња шест наплатних трака, пет наплатних кућица и објекта контроле наплате путарине.

- У Новој Тополи предвиђена је изградња станице са двије наплатне траке и објектом контроле, док је у Александровцу у плану изградња по једне станице на лијевој и десној страни петље. На обје је предвиђена изградња по двије наплатне траке и објеката контроле - казали су у “Аутопутевима РС” и додали да се, уколико не буде непредвиђених проблема, успостављање затвореног система наплате путарине на овом аутопуту може очекивати у другом кварталу наредне године.

У “Аутопутевима РС” су појаснили да возачи тренутно на овој траси путарину плаћају само на једном мјесту у Јакуповцима, те да ће затварањем наплатног система то радити без обзира на ком мјесту уђу на аутопут.

- То значи да ће затварањем система возачи плаћати путарину по пређеном километру - навели су у овом предузећу. 

Да све тече планираном динамиком за “Глас Српске” је потврдио и министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић.

- Изградња наплатних кућица иде по плану и очекујем да ће већ на љето бити успостављен затворени систем наплате путарине - рекао је Трнинић.

Вијест да би ускоро требало у потпуности да заживи цијели систем аутопутева у Српској обрадовала је и возаче који и по неколико пута седмично возе овим дионицама.

- Задовољна сам аутопутем, али је крајње вријеме да се сви послови заврше. Многе ствари још збуњују возаче и стварају гужве, посебно од када је почела наплата путарине на аутопуту “9. јануар”. Не кажем да је вожња аутопутем јефтина, али је безбједнија и то је, бар мени, довољан разлог да користим аутопут - казала је Бањалучанка Милица Марић.

Опрема и надзор

У “Аутопутевима РС” наглашавају да успостављање затвореног система наплате путарине на аутопуту Бањалука - Градишка зависи од још два упоредо уговорена пројекта.

- Ријеч је о набавци и уградњи опреме за нове наплатне станице и пројекту успостављања система управљања, надзора и контроле саобраћаја на овом аутопуту - навели су у овом предузећу.

Аутопут Бањалука - Градишка у бројевима

32 километра дужина аутопута

320 милиона КМ вриједност пројекта изградње

6,63 милиона КМ вриједност градње станица

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана