Након 78 година гради се православна црква у Словенији

ATV
Након 78 година гради се православна црква у Словенији

Копар - Први православни храм у Словенији, након скоро 80 година биће изграђен у Копру. Јуче је освештан крст и земља на мјесту гдје би већ ове године требало да се почне са градњом храма.

Дуго су то чекали вјерници који живе у Копру и околним мјестима. До сада су се Богу молили у просторијама које им је позајмила Римокатоличка црква. Данас су кажу, поноснији него икад.

“Шта да вам кажем, добићемо објекат гдје ћемо се окупљати. Све је добро само кад приђеш тамо према сјеверу, није према истоку. Ово ће нешто много другачије да буде”, каже Радомир Вујичић.

“Задовољни и весели. Драго нам је да смо доживјели да и у нашој генерацији почнемо да градимо цркву. Јер млађе генерације вјероватно ће имати теже могућности”, каже Саво Радић.

Православни храмови рушени су у Другом свјетском рату, а од тада је једино мјесто које су вјерници имали за молитву била Љубљанска православна црква. Храм ће, кажу свештеници вратити наду српском народу који живи у Словењи.

“Православних Срба овдје има можда 50 или 60 хиљда, можда и више. Али у сваком случају има их све више и више. Постоји потреба за храмовима прије свега због чињеице да наш народ ипак све више и више се везује за цркву нарочито када је изван своје матице”, каже митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

“На тај начин можемо још више да ојачамо дух православни да задржимо даље своју културу и своју припадност овдје у Словенији иако смо неки рођени и живимо овдје већ генерацијски”, каже свештеник Дејан Мандић.

Да је храм жеља српског живља у Словенији, чуо је и Младен Милановић из Мркоњић Града. Није, каже, дуго размишљао, па је у договору са свештеником, и тадашњим градоначелником Копра, купио земљиште на којем ће бити играђен нови храм.

“Ја сам при цркви. Ту се и указала прилика обзиром да сам у Љубљани са господином Поповићем сам био. И тако је кренула једна идеја од нашег свештеника Дејана да требамо да купимо земљиште. Рекао ми је да има доста вјерних Срба. Тако да сам одлучио да урадим то овдје, да дам свој допринос за наш народ Српски овдје”, каже Младен Милановић.

Јуче је поводом освештања крста служена и литургија у позајмљеним просторијама римоатоличке цркве у Копру.

Прва првославна богомоља након 1941. године у Словенији биће саграђена недалеко од самог центра Копра. То је посебно обрадовало бројне православне вјернике који ће, како кажу, коначно добити своје мјесто за окупљање и молитву.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана