Najskuplja kuća u Srpskoj prodata za 1,1 milion KM

Anita Janković-Rečević
Najskuplja kuća u Srpskoj prodata za 1,1 milion KM

Banjaluka - Najskuplja kuća prodata prošle godine u Republici Srpskoj nalazi se u Banjaluci, a kupac je za tu nekretninu platio čak 1,1 milion KM, što radnik sa prosječnom platom u RS ne bi mogao zaraditi za 103 godine.

Prema podacima Registra cijena nepokretnosti koji vodi Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), lani je na području Srpske vrijednost prometovanih kuća, stanova, zemljišta i drugih nepokretnosti dostigla 395,08 miliona KM, a najskuplje prodata kuća imala je 203 kvadratna metra, a u cijenu je uračunato i dvorište veličine 309 kvadrata. Prostom matematičkom računicom dolazi se do podatka da je za kupovinu te nekretnine bilo potrebno oko 1.240 prosječnih mjesečnih plata u RS, ako se uzme u obzir da je prosječna plata isplaćena u januaru ove godine iznosila 887 KM.

Uvidom u pomenuti registar, vidljivo je da nekretnine u Banjaluci dostižu najviše cijene u Srpskoj, pa se tako i najskuplje prometovani stan u prošloj godini nalazi u gradu na Vrbasu.

- Cijena najskuplje prodatog stana iznosila je 340.459 KM. Riječ je o nekretnini od 134 kvadrata sa tri garažna mjesta površine 43 kvadrata i podrumom od dva kvadrata - naveli su u RUGIP-u.

Dodali su da je lani najviše kupoprodajnih ugovora sklopljeno na području Banjaluke, Bijeljine, Trebinja i Istočnog Novog Sarajeva. Naveli su da su nepokretnosti najmanje prometovane u Osmacima, Novom Goraždu, Krupi na Uni, Driniću i Stanarima.

- Prosječna cijena prodatih stanova u Srpskoj lani je iznosila 1.269 KM po kvadratu. Prosječna cijena 2.347 stanova koji su bili predmet kupoprodajnih ugovora u Banjaluci iznosila je 1.730 KM po metru kvadratnom, dok je u Višegradu stambeni kvadrat u prosjeku koštao 470 KM - naveli su u RUGIP-u.

Naveli su da je prosječna cijena prodatih kuća lani bila oko 46.000 maraka, te da su kupci u cijeloj Srpskoj pazarili ukupno 835 kuća.

- Najviše kuća prodato je u Bijeljini, dok je najviša prosječna cijena kuće bila u Banjaluci, a najniža u Višegradu - dodali su u RUGIP-u i naveli da je prosječna cijena poljoprivrednog zemljišta iznosila 3,98 KM po metru kvadratnom.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da kupovina nekretnina vrijednih  stotine hiljada maraka pokazuje veliku raslojenost među stanovništvom.

- Činjenica da ima onih koji mogu platiti automobil 300.000 KM,  stan isto toliko i kuće skuplje od milion maraka potpuno je neprimjerena ekonomskoj i socijalnoj situaciji u Srpskoj i pokazuje visok stepen raslojavanja, jer postoje građani koji jedva sastavljaju kraj s krajem. To se dešava zbog loše poreske politike - ocijenio je Pavlović i naveo da takvo stanje dovodi do izražene korumpiranosti u društvu s jedne strane, i nedostatka poreskih prihoda u budžetu s druge strane.

Registar

Iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove naveli su da se podaci o prometovanim nepokretnostima u lokalnim zajednicama RS prikupljaju od 2017. godine.

- Zainteresovani građani podatke o prometovanim nekretninama mogu vidjeti na veb servisu Registar cijena nepokretnosti. Dostupni podaci se odnose na cijenu, površinu, približnu lokaciju i vrstu nepokretnosti, dok su lični podaci iz kupoprodajnih ugovora zaštićeni - rekli su u RUGIP-u.

 

grad                              vrijednost (u milionima KM)

Banjaluka                               147,13 

Bijeljina                                67,76 

Trebinje                                  23,32 

Istočno Novo Sarajevo     23

*Vrijednost prometovanih nepokretnosti u gradovima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana