Najniža penzija u FBiH biće povećana za cijelih 11 KM

klix.ba
Najniža penzija u FBiH biće povećana za cijelih 11 KM

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je na današnjoj 130. sjednici odluku o povećanju najniže penzije za 3,2 posto, saznaje klix.ba.

S obzirom na to da je najniža penzija u FBiH u januaru 2019. godine iznosila 348,06 KM, može se zaključiti da se penzioneri mogu nadati povećanju od najmanje 11 KM.

Kako smo ranije pisali, za realizaciju ove odluke, koja stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u Službenim novinama FBiH, Vlada će zadužiti Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Predložena odluka je na dnevni red uvrštena nakon što je Federalni zavod PIO 8. januara ove godine dostavio obrazloženje finansijskog stanja, u kojem je navedeno da je trenutno stanje u kojem se nalazi ovaj zavod veoma povoljno, s izraženim pozitivnim trendovima.

Prema prikazanom finansijskom stanju Federalnog zavoda i procijenjenom iznosu potrebnih sredstava za povećanje najnižih penzija za 3,2 posto, a imajući u vidu rast BDP-a, konstatovano je da postoje realne finansijske mogućnosti za povećanje.

Podsjećamo, u Federaciji BiH za mjesec mart 2018. godine 106.208 korisnika dobilo je uvećanu penziju za 5, odnosno 10 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana