Nabavka proteza iz kase ministarstva

Milijana Latinović
Nabavka proteza iz kase ministarstva

Banjaluka - Ratni vojni invalidi u Srpskoj ubuduće će zahtjev za nabavku ortopedskih pomagala slati na adresu Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, za šta je u ovom resoru obezbijeđeno 2,5 miliona maraka.

Lakše procedure nabavke ortopedskih pomagala za oko 1.500 RVI dogovorene su protokolom o saradnji koji su u petak potpisali ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske Dejan Kusturić.

- Pomagala će se ubuduće nabavljati isključivo zahtjevom amputiraca da za ove potrebe dobiju novac iz resornog ministarstva - rekao je Savanović.

On je dodao da na ovaj način Srpska pokazuje brigu, odgovornost, snagu i zahvalnost ratnim vojnim invalidima koji su dali nemjerljiv doprinos za stvaranje Republike.

Kusturić je istakao da je Vlada RS nakon dugogodišnjih zahtjeva izašla u susret ovoj populaciji, koja će ubuduće moći da svoje pravo ostvaruje onako kako želi, odnosno da  sami biraju ortopedska pomagala.

- Fond je u prošlosti na medicinska sredstva utrošio oko devet miliona KM, a samo za ovu populaciju između dva i tri miliona maraka - rekao je Kusturić.

Inicijativu da im se umjesto ortopedskih pomagala dodijeli novac u vrijednosti tih pomagala, RVI i amputirci pokrenuli su još prije dvije godine.

- Sada ćemo brže i lakše dolaziti do kvalitetnijih ortopedskih pomagala. Time će nam značajno biti poboljšan kvalitet života - istakao je predsjednik Organizacije amputiraca "UDAS" RS Željko Volaš.

RVI i amputirci sredinom prošle godine vratili su Fondu zdravstva ortopedska i medicinska pomagala. Oni su tada izrazili nezadovoljstvo zbog procedura za nabavku pomagala i prava na banjsko liječenje, te zatražili da im se isplaćuje novac umjesto nabavke neadekvatnih pomagala.

Rehabilitacija

Kusturić je podsjetio da su uvažavajući prijedloge udruženja koja okupljaju osobe sa amputacijama, paraplegijom i tetraplegijom pojednostavili procedure odlaska u banju.

- Ovim kategorijama stanovnika od idućeg mjeseca za odlazak na medicinsku rehabilitaciju biće dovoljna samo uputnica porodičnog doktora - rekao je Kusturić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana