Na suđenju Majhmuljinu pročitan iskaz preminulog svjedoka o zvjerstvima mudžahedina

Srna
Na suđenju Majhmuljinu pročitan iskaz preminulog svjedoka o zvjerstvima mudžahedina

Sarajevo - Na suđenju bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu pročitan je iskaz preminulog svjedoka Krstana Marinkovića, koji je naveo da su ga mudžahedini u Gostovićima 1995. godine mučili i tjerali da ljubi odrubljenu glavu Gojka Vujića.

Krstan Marinković je 2015. godine ispričao da je bio pripadnik Lake prnjavorske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/, kada je s drugim vojnicima zarobljen na lokalitetu Krčevina, prenosi Birn.

“Vezali su nam ruke žicom. Tukli su rukama, nogama, kundacima pušaka”, naveo je Marinković u izjavi.

On je dodao je da su kasnije odvedeni u mjesto Livade, gdje je vidio druge zarobljenike, koji su bili krvavi.

“Tukli su strahovito Vinka Arsendića, jaukao je i krv je prskala”, izjavio je svjedok, naglasivši da su ih mudžahedini vezali za kolac i tukli.

Marinković naveo da je u Livadama bio od 21. do 23. jula 1995. godine, a potom je odveden u mudžahedinski kamp u Gostoviće, gdje je, kako je rekao, tučen i tjeran da ljubi odrubljenu glavu Gojka Vujića.

“Neki mudžahedin je donio Gojkovu odsječenu glavu i rekao - ljubi brata, i ja sam morao ljubiti odsječenu glavu”, rekao je svjedok Marinković.

Marinković je istakao da su u Gostovićima bili 34 dana, a potom su prebačeni u Kazneno-popravni dom /KPD/ Zenica, odakle je pušten krajem decembra 1995. godine.

Bivši komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Mahmuljin optužen je da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El-mudžahedin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici odreda su od 11. do 29. septembra 1995. ubili 52 ratna zarobljenika.

Na ovom suđenju tužilaštvo je uložilo 992 dokaza, čime je završen dokazni postupak Tužilaštva BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. oktobar, kada je planirano održavanje statusne konferencije, na kojoj će odbrana predložiti izvođenje svojih dokaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana