Na računima poljoprivrednika 71 milion KM

Anita Janković-Rečević
Na računima poljoprivrednika 71 milion KM

Banjaluka - Poljoprivrednici u Srpskoj poslije dužeg niza godina dobiće 11 miliona maraka više od Vlade RS jer je ovogodišnji agrarni budžet sa planiranih 60 miliona povećan na 71 milion maraka.

Dogovor je postignut juče na sastanku predsjednika i premijerke RS Milorada Dodika i Željke Cvijanović sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika.

Nakon jednočasovnog zasjedanja poljoprivrednici su izašli više nego zadovoljni, jer su uspjeli da dogovore i raspodjelu novca putem Pravilnika o podsticajima za razvoj poljoprivrede i sela za 2018. godinu, koji će na snagu stupiti u narednih desetak dana.

Dodik je rekao da će osim 71 miliona KM odobrenih za podsticaje, u poljoprivredu biti uloženo dodatnih 131 milion KM kroz niz raznih projekata.

- Prezadovoljan sam što niko nije izrazio nezadovoljstvo raspodjelom novca. Sa ponosom možemo reći da smo uz saglasnost svih postigli kompromis o veoma bitnom segmentu kao što je poljoprivreda - rekao je Dodik. Naveo je da nije kraj razgovorima sa poljoprivrednicima, jer još ima problema u pojedinim sektorima.

Cvijanovićeva je istakla da je raspodjela podsticaja usaglašena po kategorijama i po proizvođačima.

- Mislim da smo postigli puni konsenzus i da je ovo dobar pravilnik - rekla je Cvijanovićeva. Dodala je da je Vlada Srpske preuzela obavezu da podsticaje u budućem periodu uplaćuje istom dinamikom  kao lani.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da su voćari zadovoljni ovogodišnjim pravilnikom, jer su njihovi prijedlozi najvećim dijelom usvojeni.

- Prvi put sa ovakvog sastanka smo svi izašli zadovoljni. Dogovoreno je odvajanje voćarske i povrtarske proizvodnje. Mi ćemo dobiti četiri miliona za premiju za proizvedeno i prodato voće - rekao je Dojčinović.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednik proizvođača -mljekara RS Vladimir Usorac kaže da su premije za mlijeko ostale 0,30 KM po litru i da su mljekari zadovoljni.

- Ove godine će vraćeni podsticaji za investicije i mehanizaciju u svim sektorima. To nam daje mogućnost razvoja jer se na selima proizvodnjom mlijeka bavi 5.386 proizvođača i bitno je da ti ljudi nastave proizvodnju, ostvaruju veće prihode i šire se - rekao je Usorac.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinjara RS Mišo Maljčić rekao je da su svinjari napokon došli u situaciju da budu konkurenti proizvođačima iz FBiH.

- Vlada je ispunila veliki dio naših zahtjeva što će nam pomoći da izguramo ovu godinu koja je za nas teška jer je cijena tovnih svinja  veoma niska - naveo je Maljčić.

Zadovoljni su izašli i povrtari koji su tokom ranijih pregovara bili najglasniji zbog načina dosadašnje raspodjele novca. 

- Ispunila su se naša očekivanja. Izdvajanja za povrće biće povećana za 320 odsto, što je dovoljno - rekao je predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković smatra da dogovoreni pravilnik pruža mogućnost opstanka, a u pojedinim sektorima čak i razvoj proizvodnje. Međutim, naveo je da koliko god RS izdvoji sredstava za poljoprivredu to ne može nadomjestiti probleme koje prouzrokuje prekomjerni uvoz i otvorenost granica jer se ne uvode mjere za zaštitu domaće proizvodnje.

- Savjet ministara BiH bi trebao konačno da uredi spoljnotrgovinsko poslovanje BiH i zaštiti domaću proizvodnju. Subvencije koje dobijemo treba da usmjerimo u razvoj, a ne za pokrivanje damping cijena zbog prekomjernog uvoza mesa, mlijeka, voća i povrća iz zemalja gdje su subvencije  znatno više od naših - dodao je Marinković.

Zadovoljstvo zbog postignutog dogovora izrazili su i predstavnici živinara, pčelara i proizvođača tovne junadi.

Izvoz u Rusiju

Komentarišući negativno mišljenje koje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS dalo na odluku predloženu iz Sarajeva u vezi sa izvozom voća u Rusiju, Dodik je rekao da RS ima svoje nadležnosti za poljoprivredu i da to niko ne može mijenjati.

- Nadležnost BiH je da spriječi uvoz nekvalitetne robe, ali se uvozi roba koja ugrožava domaće proizvođače. Da je BiH spriječila nelegalni uvoz voća radi izvoza u Rusiju ne bismo imali ovaj problem. Pitanje je da li to neko namjerno radi da bi ostvario transfer nadležnosti - rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana