На рачуне породиља легло десет милиона

Анита Јанковић-Речевић
На рачуне породиља легло десет милиона

Бањалука - На рачуне незапослених породиља за 11 мјесеци ове године уплаћено је око десет милиона марака, а мјесечни матерински додатак од 405 КМ мајкама је, како кажу, велики стимуланс у подизању њихове дјеце.

Редовна мјесечна надокнада незапосленим породиљама у висини минималне плате исплаћује се мајкама од ове године, након што је 1. јануара на снагу ступио нови Закон о дјечијој заштити. То је резултат пронаталитетних мјера које је лани донијела Владе РС с циљем смањења разлика између запослених и незапослених породиља, подстицања наталитета и поправљања лоше демографске слике Републике Српске.

У Јавном фонду за дјечију заштиту РС истичу да се број породиља које остварују право на матерински додатак у износу од 405 марака из мјесеца у мјесец повећава.

- Обухват мајки константно расте. У фебруару је било 688 породиља које су оствариле право на матерински додатак, а већ у јуну их је било 2.122, да би у новембру достигли број од 4.347 корисница - рекао је виши стручни сарадник за информисање, програме и пројекте у фонду Марко Милисав.

Он је истакао да би тренд раста броја корисника требало да буде настављен и убудуће, те да је буџетом фонда за наредну годину за ове намјене предвиђен 31 милион КМ.

- Захваљујући подршци Владе РС новац ће бити исплаћиван редовно, а само ове године закључно са новембром исплатили смо 9,98 милиона марака мајкама - рекао је Милисав.

Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце РС Јован Радовановић каже да незапосленим мајкама свака марка добро дође, али да је проблем што се новац породиљама исплаћује 12, односно 18 мјесеци за треће дијете.

- Да бисмо поспјешили демографску обнову морамо увести друге мјере, које неће бити краткорочне попут те. Испред удружења смо предлагали да се уведе дјечији додатак за свако дијете у висини од 100 КМ, али и да мајке које роде троје и више дјеце имају сталну накнаду, нешто као пензију, како би биле сигурне у будућност - рекао је Радовановић.

Предсједница требињског Удружења “Бебе” Снежана Мисита каже да је мјесечни матерински додатак велики стимуланс за незапослене породиље и њихову дјецу.

- Та “платица” до 405 КМ није много, али лани мајке нису имале ни толико. У времену тешке економске ситуације свака помоћ је добродошла - рекла је Мисита.

Приједорчанка Јелена С. од априла прима надокнаду која, како каже, много значи њеној четворочланој породици.

- И супруг и ја смо незапослени, тако да је тих 405 марака за нас спас. Од тог новца платимо струју и воду, купимо брашна и нешто основних животних намирница. Не знам шта ћемо када престанемо добијати тај новац - рекла је она.

Дјечији додатак

У Јавном фонду за дјечију заштиту истичу да су за 11 мјесеци ове године породицама исплатили више од 15 милиона КМ на име дјечијег додатка.

- Висина додатка за друго и четврто дијете је 35 КМ, за треће 71 марку, док дјеца која право остварују независно од материјалног положаја и без обзира на ред рођења добијају 90 КМ мјесечно. Износи додатка на дјецу у 2019. години би требало да буду усклађени са растом најниже плате, те се може очекивати раст додатка за око десет одсто - навели су у фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана