Na popravnom tri puta više vozača

Anita Janković-Rečević
Na popravnom tri puta više vozača

Banjaluka - Da vozači sve više ignorišu saobraćajne propise rizikujući svoje i tuđe živote svjedoče podaci Policijske uprave Banjaluka, prema kojima je na području koje pokrivaju za 11 mjeseci ove godine na ponovno predavanje o saobraćajnim propisima poslato 217 vlasnika vozačkih dozvola, što je skoro tri puta više nego lani.

Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović ističe da je u posljednje vrijeme povećan broj vozača kojima je zbog počinjenih prekršaja određeno sedam i više kaznenih bodova u toku godine. 

- Za jedanaest mjeseci ove godine evidentirano je 217 vozača sa sedam ili više kaznenih bodova, od čega se njih 43 odazvalo pozivu i odslušalo predavanja o posljedicama koje proizlaze iz nepoštovanja ili nepoznavanja saobraćajnih propisa. Lani je bilo 80 vozača sa sedam i više kaznenih bodova, od kojih se njih 30 odazvalo pozivu i odslušalo predavanja - rekla je Markanovićeva.

Ona je pojasnila da prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH svaki vozač koji u roku od godine zbog počinjenih prekršaja zaradi najmanje sedam kaznenih bodova mora ponovo slušati predavanja o posljedicama koje proizlaze iz nepoštovanja ili nepoznavanja saobraćajnih propisa.

- Vozačima koji u roku od godine dobiju deset kaznenih bodova oduzima se vozačka dozvola na mjesec, a oni se upućuju na provjeru poznavanja saobraćajnih propisa, dok se onima kojima u roku od dvije godine ponovo bude određeno najmanje deset kaznenih bodova vozačka oduzima na dva mjeseca - pojasnila je Markanovićeva.

Prema njenim riječima, vozačka dozvola se privremeno oduzima i onim vozačima koji se ne odazovu na predavanja.

- Nadležni organ zadržava dozvolu sve dok kažnjeni vozač ne donese potvrdu o odslušanom predavanju - rekla je Markanovićeva.

Prema podacima banjalučke policije, ove godine je zbog zarađena četiri kaznena boda pet “mladih” vozača vraćeno na ponovno polaganje vozačkog ispita. 

- Vozaču koji prvi put stekne pravo upravljanja motornim vozilom kategorije B i u toku dvije godine od dana sticanja dozvole sakupi četiri kaznena boda oduzima se i poništava vozačka dozvola, a on gubi pravo na upravljanje motornim vozilom - rekla je Markanovićeva i dodala da u 2017. godini nije bilo takvih slučajeva.

Iz policije su apelovali na građane da se pridržavaju saobraćajnih propisa kako bi zaštitili sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju, te izbjegli dodatne troškove koji nastaju usljed počinjenog prekršaja.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović istakao je da naknada za dodatno slušanje predavanja košta oko 600 maraka.

- Vjerujem da je ta suma i ponovno vraćanje u klupe više nego dovoljan razlog da se vozači opamete - rekao je Jaćimović i izrazio nadu da će sve manje vozača ignorisati propise i tako izbjeći obavezu da ponovo uče pravila ponašanja u saobraćaju.

Crveni karton za 13.892 pijana vozača

U Republici Srpskoj je za 11 mjeseci ove godine iz saobraćaja isključeno 17.890 vozača, od kojih 13.892 onih koji su vozili pod uticajem alkohola, rečeno je u petak povodom početka preventivne kampanje “Niti jedna čaša prije vožnje!”, koja će trajati do 31. januara.

Ovu kampanju, čiji su ciljevi smanjenje broja onih koji voze pod uticajem alkohola i povećanje bezbjednosti saobraćaja, realizuju Ministarstvo saobraćaja i veza Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Republička Agencija za bezbjednost saobraćaja. Organizatori su i Auto-moto savez, Institut za javno zdravstvo, Inspektorat, jedinice lokalne uprave i kompanija “Molson kors” kao strateški partner.

*Broj vozača sa sedam i više bodova

 

2017. godina       - 80

11 mjeseci 2018. - 217

 

*Broj vozača koji su ponovo slušali predavanje

 

2017. godina  - 30

11 mjeseci 2018. - 43

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana