На минималцу 13.790 радника

Маријана Миљић
На минималцу 13.790 радника

Бањалука - Број радника у Српској који прима најнижу плату наставља да расте, а само за годину тај списак продужен је за чак више од 2.400 запослених који су принуђени да преживљавају са минималцем.

Према подацима Пореске управе РС, у марту 2017. године на минималну плату која је тада износила 395 марака било је пријављено 11.356 радника.

Са почетком ове године најнижа плата у Српској повећана је на 410 марака, а у марту ове године тај минималац добило је 13.790 запослених. Раст најниже плате у Српској најављен је и од августа ове године за 30 марака, односно минималац би од тада требало да износи 440 КМ.

Синдикат и послодавци истичу да велики број предузећа у Српској злоупотребљава институт најниже плате, те да то потврђује и раст броја запослених који су пријављени на минималац.

- Најнижа плата треба да се исплаћује за најједноставније послове. Раст броја оних који су пријављени на минималац јасно показује да појединци злоупотребљавају институт најниже плате. Постоје предузећа у којима највећи број радника добија најнижа плату, тако да је евидентно да се у тим случајевима ради о злоупотребама - рекла је предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић и додала да у РС има радника који раде прековремено и за вријеме празника а за све то им се исплаћује најнижа плата.

Синдикат је тражио од Владе да све те нерегуларности буду санкционисане.

- Злоупотребама и искориштавању радника треба једном за свагда стати у крај јер број оних који добијају најнижу плату треба да буде изузетно низак - навела је Мишићева.

Са мишљењем синдиката слаже се и Унија удружења послодаваца РС.

  • Најнижа плата треба да се исплаћује само у изузетним случајевима, када фирма тешко ради и не може да послује. Међутим, постоје предузећа која послују позитивно, имају велику добит, а при томе свим радницима исплаћују најнижу плату. У том сегменту контролни органи треба да одраде свој посао и утврде ко пријављује раднике на минималац, а остатак новца им исплаћује на руке  - казао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

Договор

Према Закону о раду, најнижа плата за идућу годину договара се у посљедњем кварталу текуће године. Синдикат је раније најавио да би крајем ове године требало да услиједи још једно повећање најниже плате, док је пословна заједница поручила да се тешко може очекивати додатни раст минималаца почетком идуће године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана