Na Tjentištu predstavljena monografija istorija jugoslovenske ideje

Na Tjentištu predstavljena monografija istorija jugoslovenske ideje 01.09.2018 10:28 | Srna

Foča - U Dolini heroja na Tjentištu počela je dvodnevna Međunarodna naučna konferenciju “Jugoslovenstvo kao prošlost ili mogući put ka budućnosti” u organizaciji Nezavisnog univerziteta Banjaluka.

Konferenciju, na kojoj učestvuju univerzitetski profesori iz bivših jugoslovenskih republika otvorio je rektor Nezavisnog univerziteta Banjaluka Zoran Kalinić, koji je istakao potrebu da se jugoslovenskoj ideji pristupi naučno i analitički bez pretenzija da se daju konačni odgovori.


U okviru konferncije, koja je počela juče, predstavljena je monografija Istorija jugoslovenske ideje /1500-1918/ u izdanju Nezavisnog univerziteta Banjaluka, čiji su autori Boro Bronza, Slavojka Beštić Bronza, Boško Branković i Borivoje Milošević, profesori Filozofskog fakulteta u Banjaluci.

“Autori su pokazali svoju viziju nastanka i razvoja ideje koja je dovela do stvaranja zajedničke države”, rekao je Bronza i istakao da sam čin jugoslovenskog ujedinjenja sa kompleksnim evropskim i svjetskim političkim raspletom u jesen 1918. nije u fokusu ove knjige.

Jedan od recenzenata profesor Mirko Tripunoski iz Skoplja nazvao je monografiju istorijskom čitankom, te da su autori uspješno prikazali oživljavanje evropskih korjena ideje jugoslovenstva i njeno uramljivanje u evropske okvire.

“Prošlost je naš duhovni saputnik s kojim treba voditi dijalog”, rekao je Tripunoski.

Konferencija će biti nastavljena danas izlaganjem naučnih i stručnih radova učesnika teoretičara iz oblasti prava, istorije, ekonomije, politikologije i međunarodnih odnosa.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica