На Тјентишту представљена монографија историја југословенске идеје

Срна
На Тјентишту представљена монографија историја југословенске идеје

Фоча - У Долини хероја на Тјентишту почела је дводневна Међународна научна конференцију “Југословенство као прошлост или могући пут ка будућности” у организацији Независног универзитета Бањалука.

Конференцију, на којој учествују универзитетски професори из бивших југословенских република отворио је ректор Независног универзитета Бањалука Зоран Калинић, који је истакао потребу да се југословенској идеји приступи научно и аналитички без претензија да се дају коначни одговори.


У оквиру конфернције, која је почела јуче, представљена је монографија Историја југословенске идеје /1500-1918/ у издању Независног универзитета Бањалука, чији су аутори Боро Бронза, Славојка Бештић Бронза, Бошко Бранковић и Боривоје Милошевић, професори Филозофског факултета у Бањалуци.

“Аутори су показали своју визију настанка и развоја идеје која је довела до стварања заједничке државе”, рекао је Бронза и истакао да сам чин југословенског уједињења са комплексним европским и свјетским политичким расплетом у јесен 1918. није у фокусу ове књиге.

Један од рецензената професор Мирко Трипуноски из Скопља назвао је монографију историјском читанком, те да су аутори успјешно приказали оживљавање европских корјена идеје југословенства и њено урамљивање у европске оквире.

“Прошлост је наш духовни сапутник с којим треба водити дијалог”, рекао је Трипуноски.

Конференција ће бити настављена данас излагањем научних и стручних радова учесника теоретичара из области права, историје, економије, политикологије и међународних односа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана