На Јахорини окончан дводневни скуп “Медији и тероризам”

Срна
На Јахорини окончан дводневни скуп “Медији и тероризам”

Јахорина - Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон изјавио је да тероризам и насилни екстремизам остају проблеми са којима се треба изборити у наредним годинама, а медији, као најважнији канал за обликовање јавног мњења, у тој борби имају суштинску улогу, али често и велики терет.

Бертон је данас на Јахорини, затварајући дводневну конференцију “Медији и тероризам”, рекао да ће Мисија ОЕБС наставити да сарађује са медијима и свим другим релевантним институцијама како би се обезбиједило да се о тероризму извјештава на избалансиран начин и са довољно пажње коју та тема заслужује.


“На сличан начин и политички естаблишмент има велику одговорност, али пречесто нема и позитивну улогу. Неки домаћи лидери користе реторику којом шире нетолеранцију и мржњу, што често пренесу и медији, а то само слаби друштво и оставља простор за радикализацију која води ка тероризму”, упозорио је шеф Мисије ОЕБС-а.

Он је истакао да је пријетња тероризма на западном Балкану једнака као у другим дијеловима свијета, позивајући медије да буду истрајни у избјегавању сензационализма и некоректног извјештавања.

Бертон је рекао да Мисија ОЕБС-а са Савјетом за штампу БиХ већ ради на изради смјерница за извјештавање о тероризму, те да је планирано да се са представницима медија широм БиХ ради на подизању свијести о штетном утицају сензационалистичког и нетачног извјештавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана