Момир Тасић осуђен на 14, а Петар Тасић на 10 година затвора

Срна
Момир Тасић осуђен на 14, а Петар Тасић на 10 година затвора

Сарајево - Суд БиХ осудио је првостепеном пресудом Момира Тасића на 14, а Петра Тасића на 10 година затвора, док је Мирко Тасић ослобођен кривице за злочине 1992. године у Вишеграду.

Судско вијеће је након оцјене доказа несумњиво закључило да је Тужилаштво БиХ утврдило да су Момир и Петар Тасић остварили обиљежје злочина против човјечности, док је Мирка Тасића ослободило оптужбе, преноси “Бирн”.


“Момир и Петар осуђени су да су, као саизвршиоци, извршили прогон бошњачког цивилног становништва, учествујући у присилном нестанку цивила”, рекла је предсједавајућа Вијећа Медиха Пашић, додавши да је Момир Тасић проглашен кривим и за силовање.

Он је пресудом обавезан да жртви силовања исплати 25.000 КМ на име нематеријалне штете.

Говорећи о ослобађајућем дијелу пресуде, предсједник Вијећа рекла је да нису могли закључити како је Мирко Тасић лице које су звали “Мире”, као и да је спорно и препознавање оптуженог од свједока, због чега је Мирко Тасић и ослобођен оптужбе.

Момир, Петар и Мирко Тасић оптужени су да су у јуну 1992. учествовали у присилном нестанку шест жртава бошњачке националности, које су претходно ухапсили, мучили и злостављали, а затим одвели у правцу Ужица, након чега им се губи сваки траг.

Вијеће сматра да су казне сразмјерне тежини кривичног дјела, те да ће се постићи сврха кажњавања.

Оптужени су ослобођени трошкова судског поступка, а на ову првостепену пресуду постоји могућност жалбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана