Мјесто у вртићима чека 2.777 дјеце

nezavisne.com
Мјесто у вртићима чека 2.777 дјеце

Бањалука, Тузла - Број предшколских установа у БиХ у овој години нешто је мањи у односу на претходну, али је нешто мања и листа чекања малишана за вртиће.

Наиме,  према подацима Агенције за статистику БиХ, у 2017/2018. години у односу на претходну школску годину број предшколских установа мањи је за три одсто, док је  број  дјеце корисника порастао за 3,7 одсто, али је и број запослених већи за 4,8 одсто, подаци су Агенције за статистику БиХ.

Додају да у БиХ у овој години укупно има 322 предшколске установе са 25.844 малишана.

 ”Мјесто у предшколским установама и даље чека 2.777 дјеце, што је у односу на претходну годину мање за 1,4 одсто, а у овој години у јасличкој групи је боравило 4.884 дјеце, што је за 9,7 одсто више у односу на претходну школску годину”, казали су из Агенције за статистику.

Они наводе да је од  укупног броја дјеце 70,3 одсто обухваћено у јавним установама, док је у приватним установама обухваћено 29,7 одсто дјеце.

Јелена Куртиновић, директорица Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука, казала је да, што се тиче бањалучке регије, није дошло до смањивања капацитета вртића, већ напротив, долази до повећавања.

“С тим у вези у нашем граду се у овој години отварају и још два објекта, а у наредној години планирамо да се повећају капацитети”, казала је Куртиновићева.

Она је потврдила да је број малишана на листи чекања већ годинама сталан, те да око 2.000 малишана чека своје мјесто у вртићу.

“Наш центар, у сарадњи с градом, по потреби и могућности неке објекте санира и преуређује, а надамо се да ће нови вртићи у неким насељима, чија је изградња у плану, колико-толико ријешити проблем родитеља да смјесте дијете у ову врсту васпитно-образовне установе”, истакла је Куртиновићева за “Независне”.

Сањин Бузаџија, предсједник Удружења приватних предшколских установа РС, истиче да је према подацима у РС број приватних предшколских установа у РС већи у односу на претходну годину.

“Самим тим  што је повећан број дјеце, одмах  долази и до повећања броја радника и то не само у васпитно-образованом раду, већ и у техничкој служби предшколских установа,  што сходно нашем правилнику треба да се поштује”, казао је Бузаџија.

Славиша Вујановић, директор  Јавне установе  Дјечји вртић “Чика Јова Змај” из Бијељине, казао је да је код њих стање исто као и претходних година.

“Радимо  у четири објекта, број дјеце је исти као и прошле године, негдје око 450 дјеце борави у нашим вртићима”, казао је Вујановић.

Додао је да у сарадњи са Министарством просвјете и културе РС организују програм припреме дјеце пред полазак у школу гдје је укључено 250 дјеце у девет васпитних група.

“Очекујемо већ од идуће године да добијемо још један објекат, тако да ћемо повећати капацитет”,  рекао је Вујановић и додао да око 40 дјеце чека на своје  мјесто у вртићима.

Јасмина Гасал, директорица ЈУ “Предшколски одгој и образовање” Тузла, казала је да, што се тиче њихове установе, није било смањења капацитета, док је број дјеце  која чекају на своје мјесто у вртиће порастао  за око 100 у односу на прошлу годину.

“Ми тренутно у наших седам вртића имамо око 520  малишана”, казала је Гасалова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана