Mir i dobra volja alternativa nemirima

Ž. D.
Mir i dobra volja alternativa nemirima

Beograd, Sarajevo - Praštanje i pomirenje jedini su način da se oslobodi robovanja prošlosti i dnevnopolitičkih interesa, a mir na zemlji i dobra volja među ljudima jedina je alternativa nemirima našeg savremenog svijeta i svakodnevice.

Poručili su ovo juče velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve pravoslavnim vjernicima povodom nastupajućih božićnih praznika.

Patrijarh srpski Irinej pozvao je vjernike da posebnu brigu pokažu prema braći i sestrama na Kosovu i Metohiji, kojima se oduzima čak i pravo na život dostojan čovjeka, te istakao da sloboda za srpski narod nije moguća u lažnoj državi Kosovo. Patrijarh je u Božićnoj poslanici poručio da se samo kroz međusobno praštanje i izmirenje može doživjeti radost darovanog spasenja, poklona na kome svi treba da blagodare.

- Duboko žaleći i saosećajući sa srpskim i svim ostalim žrtvama nesrećnih ratova na prostoru Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, molimo se novorođenom Bogomladencu, darodavcu svakog mira, da se mir konačno useli u naša srca, da oprostimo jedni drugima, jer je i Gospod oprostio nama sagrešenja naša - poručio je patrijarh.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom u tradicionalnoj božićnoj poruci istakao je da nema mira bez dobre volje, te da danas građani upravo žive nešto sasvim suprotno od toga, a to su omraženost i otvorena mržnja.

- Braćo i sestre, ovakvim odnosima svijet se vraća u iskušenja velikih stradanja i nevolja kroz kakva smo već prošli - kazao je mitropolit Hrizostom.

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije pozvao je u božićnoj poruci državne službenike i političare da rade za dobro naroda i služe svom narodu, navodeći da je Gospod došao kao sluga u ovaj svijet i prinio sebe na žrtvu, pokazujući tako put ljudima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana