Минималац близу 410 КМ

Маријана Миљић
Минималац близу 410 КМ

Бањалука - Одлука о износу најниже плате у РС биће позната данас, а социјални партнери су све ближи цифри од 410 марака, што је повећање за 15 КМ у односу на минималац за ову годину.

Послодавци који су раније предлагали да најнижа плата у Српској за 2018. годину износи 405 марака побољшали су своју понуду за пет КМ и за њу јуче добили подршку Скупштине Уније удружења послодаваца РС.

- Већина чланова Скупштине Уније удружења послодаваца РС је прихватила приједлог да најнижа плата буде повећана на 410 КМ. Овај приједлог изнијећемо и на сједници Економско-социјалног савјета РС. Каква ће бити крајња одлука, не можемо предвидјети - казао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић и додао да су спремни и на повећање минималца изнад економски оправданих разлога уз услов да се то поштује и уплаћују пуни порези и доприноси на тај износ.

У Савезу синдиката РС који је раније тражио да најнижа плата износи 418 КМ, што је половина просјечне плате исплаћене у Српској за 2016. годину, јуче нису потврдили да ли ће и даље инсистирати на том износу. Одлуку ће саопштити на данашњој сједници Економско-социјалног савјета РС.

-  Савез синдиката ће свој став о износу најниже плате и општем колективном уговору изнијети на сједници Економско-социјалног савјета - казала је предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић, која није жељела да одговори на питање да ли ће њихов приједлог и даље бити 418 марака.

У Влади РС истичу да ће они преломити и одредити износ најниже плате само ако се о томе не усагласе послодавци и синдикалци.

- Послодавци су прихватили да најнижа плата за идућу годину износи 410 марака. Сада свој став треба да изнесе и синдикат. Ми желимо да они договоре износ најниже плате и подржаћемо све о чему се усагласе. Ако не усагласе ставове, Влада РС ће одредити износ најниже плате за идућу годину - казао је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић.

Колективни уговор

На сједници Економско-социјалног савјета РС данас ће бити ријечи и о општем колективном уговору.

- Покушаћемо отворити и то питање како бисмо усагласили оно што раније нисмо. Како ће то ићи, зависи од става осталих социјалних партера - казао је Миленко Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана