Миличевић осумњичен да је оштетио буџет општине Теслић за 60.000 КМ

Анита Јанковић-Речевић
Миличевић осумњичен да је оштетио буџет општине Теслић за 60.000 КМ

Бањалука - Начелник Теслића Милан Миличевић пријављен је добојском Окружном тужилаштву због сумње да је злоупотребом положаја предузећу "Приједорпутеви" прибавио противправну имовинску корист од око 60.000 КМ и за тај износ оштетио буџет општине.

Извјештај против њега поднијела је Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова (МУП) РС и Полицијска управа Добој.

Из МУП-а Српске су саопштили, наводећи иницијале, да се сумња да је Миличевић починио кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлашћења.

- Постоји сумња да је М. М. (55), у својству службеног лица општине Теслић, злоупотребом положаја за привредно друштво из Приједора прибавио противправну корист од око 60.000 КМ, док је истовремено за исти износ оштетио општину Теслић - саопштено је из МУП-а.

Како сазнајемо, злоупотреба службеног положаја се односи на пројекат проширења водоводне и канализационе мреже "Фишер", те на враћање банкарске гаранције од 60.000 КМ предузећу "Приједорпутеви" које се пријавило на тендер за избор извођача радова, али се повукло.

Миличевић, који је и предсједник Главног одбора СДС-а, негира да је злоупотријебио положај и истиче да је то рекао и поткријепио доказима у сриједу у Полицијској управи Добој.

- У пријави против мене је наведено да сам оштетио буџет јер није активирана банковна гаранција "Приједорпутева" у вриједности од 60.000 марака. Та гаранција није могла бити активирана, јер да јесте то би било противзаконито - рекао је Миличевић.

Тврди да није постојала законска основа да се покрене банкарска гаранција, јер је поменуто предузеће одустало од тендера 15 дана прије него што су понуде отворене.

- "Приједорпутеви" су писмено обавијестили Комисију за спровођење јавних набавки да због накнадно уговорених послова немају капацитета да спроведу посао у Теслићу. Комисија је одбацила њихову документацију и додијелила посао најповољнијем извођачу. Није било жалби на одлуку - рекао је Миличевић.

Ову кривичну пријаву, коју су, како тврди, против њега покренули лидери теслићких општинских одбора СНСД-а Драган Богданић, СП-а Драгутин Шкребић и Српске радикалне странке "Др Војислав Шешељ" Предраг Маркочевић, Миличевић је оцијенио политички монтираном, додавши да је му је МУП пресудио наводећи у саопштењу медијима да је "злоупотребом службеног положаја оштетио општину Теслић за 60.000 КМ".

- Умјесто да се МУП бави истрагом, они пресуђују - каже Миличевић.

Истакао је да ће поднијети кривичну пријаву против МУП-а и одборника СНСД-а у Теслићу Мише Стојановића, који је рекао да је буџет општине овим пројектом оштећен за 400.000 КМ, јер му се, како каже, ширењем лажи и дезинформација угрожава углед и достојанство.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач је рекао ако Миличевић сматра да је он крив због тога што је извјештај отишао у тужилаштво, нека га тужи.

- Видимо се на суду и сигуран сам да ће мени бити веома занимљиво да докажем кривицу због извјештаја полиције о његовом криминалу - истакао је Лукач.

Из СДС-а су саопштили да су "министри Милорада Додика озбиљно схватили партијске упуте и кренули у реализацију 'црних књига', о чему свједочи, како истичу, саопштење из Лукачовог кабинета које осуђује Миличевића.

Власник конзорцијума "Приједорпутева" и "Козарапутева" Драган Чорокало каже да не зна ништа о поменутом тендеру, јер годишње његове фирме учествују на више од 300 тендера.

- Вјерујете да први пут чујем за тај тендер и не знам да ли смо учествовали - рекао је Чорокало.

Паркинг карте

Против Миличевића и шефа "Паркинг службе" у Теслићу Синише Гаврића у октобру прошле године поднесен је извјештај тужилаштву у Добоју због сумње да су приликом продаје паркинг карата оштетили буџет општине за 34.200 КМ.

Гаврићу је на терет стављена проневјера и злоупотреба службеног положаја, док је Миличевић пријављен за несавјестан рад у служби. Полиција је тада теретила Миличевића да иако му је предочена информација о утврђеном мањку од 34.200 КМ није предузео мјере и радње које је био дужан да предузме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана