Migrantima za prevoz uzimali i 10.000 maraka

Vedrana Kulaga
Migrantima za prevoz uzimali i 10.000 maraka

Sarajevo - Bezbjednosne službe presjekle su lanac krijumčarenja migranata preko BiH i Hrvatske do EU, a utvrđeno je da je prokrijumčareno između 100 i 200 osoba, za šta su osumnjičeni uzimali i više od 10.000 KM.

Organizovane grupe krijumčara migranata otkrivene su u okviru akcija kodnih naziva "Tauris" i "Oks" koje su počele u januaru i februaru, a realizovali su ih Tužilaštvo i Granična policija BiH u saradnji sa Uredom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) i Ministarstvom unutrašnjih poslova Hrvatske.

Na području Unsko-sanskog kantona juče je pretreseno osam lokacija i uhapšeno šest državljana BiH zbog postojanja osnova sumnje da su dio organizovane grupe ili udruženja koje je krijumčarilo migrante. Tokom pretresa oduzet je dokazni materijal, nešto oružja i municije, a na jednoj lokaciji je otkriveno i osam ilegalnih migranata s područja samoproglašenog Kosova i Iraka. Pretresi su obavljeni i u Hrvatskoj, a slobode je lišeno 11 osoba.

- Policijski službenici u BiH identifikovali su više od 30 osoba u dvije organizovane kriminalne grupe koje su učestvovale u krijumčarenju migranata iz BiH u Hrvatsku. Obje grupe su djelovale na području Bihaća i Velike Kladuše. Dokumentovano je da su prokrijumčarili i prevezli najmanje 100 stranih državljana, među kojima su bili državljani Turske i s područja Kosova, te u nešto manjem broju državljani Avganistana i Iraka. Za krijumčarenje preko granice BiH od stranaca su naplaćivali od 500 do 550 evra - kazala je portparolka Granične policije BiH Sanela Dujković.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je istragom utvrđeno da je prokrijumčareno najmanje između 100 i 200 migranata za čije su krijumčarenje osumnjičeni uzimali iznose koji su dostizali i više od 10.000 KM, te na taj način ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist.

- Većina migranata krijumčarena je sa područja Turske, odakle su organizatori ovih nezakonitih aktivnosti, kao i sa područja Kosova i Metohije - saopštili su iz Tužilaštva.

Akciju je podržala Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a u Tužilaštvu su kazali da je ostvarena i saradnja sa Evropolom.

- Radi se o složenoj međunarodnoj operaciji u okviru koje je ostvarena direktna komunikacija i saradnja Tužilaštva BiH i Granične policije sa partnerskim institucijama u Hrvatskoj. Aktivnosti su dogovorene u stalnoj komunikaciji i koordinisane u isto vrijeme u obje zemlje - navedeno je u saopštenju.

Tužioci u Posebnom odjeljenju za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH imali su lani brojne prijave koje se odnose na krijumčarenje ljudi. Optužnice su podignute u 14 predmeta protiv 24 osobe.

Migrantski talas

BiH se od početka ove godine suočava sa talasom migranata koji nastoje da se preko njene teritorije domognu EU.

Od 1. januara do 22. aprila ove godine je, prema podacima Granične policije BiH, u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska granice otkriveno 1.139 migranata, a ulazak u BiH spriječen je za njih 1.362. Migranti najčešće dolaze iz Sirije, Pakistana, Libije, Avganistana, Iraka, Alžira, a ima ih i iz Turske, Bangladeša, Tunisa, Somalije, Kameruna te sa područja samoproglašenog Kosova.

Najviše ih je otkriveno na području Zvornika, Višegrada, Trebinja, Bratunca, Gacka, Velike Kladuše, Bijeljine i Bihaća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana