Мигрантима за превоз узимали и 10.000 марака

Ведрана Кулага
Мигрантима за превоз узимали и 10.000 марака

Сарајево - Безбједносне службе пресјекле су ланац кријумчарења миграната преко БиХ и Хрватске до ЕУ, а утврђено је да је прокријумчарено између 100 и 200 особа, за шта су осумњичени узимали и више од 10.000 КМ.

Организоване групе кријумчара миграната откривене су у оквиру акција кодних назива "Таурис" и "Окс" које су почеле у јануару и фебруару, а реализовали су их Тужилаштво и Гранична полиција БиХ у сарадњи са Уредом за сузбијање корупције и организованог криминала (УСКОК) и Министарством унутрашњих послова Хрватске.

На подручју Унско-санског кантона јуче је претресено осам локација и ухапшено шест држављана БиХ због постојања основа сумње да су дио организоване групе или удружења које је кријумчарило мигранте. Током претреса одузет је доказни материјал, нешто оружја и муниције, а на једној локацији је откривено и осам илегалних миграната с подручја самопроглашеног Косова и Ирака. Претреси су обављени и у Хрватској, а слободе је лишено 11 особа.

- Полицијски службеници у БиХ идентификовали су више од 30 особа у двије организоване криминалне групе које су учествовале у кријумчарењу миграната из БиХ у Хрватску. Обје групе су дјеловале на подручју Бихаћа и Велике Кладуше. Документовано је да су прокријумчарили и превезли најмање 100 страних држављана, међу којима су били држављани Турске и с подручја Косова, те у нешто мањем броју држављани Авганистана и Ирака. За кријумчарење преко границе БиХ од странаца су наплаћивали од 500 до 550 евра - казала је портпаролка Граничне полиције БиХ Санела Дујковић.

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да је истрагом утврђено да је прокријумчарено најмање између 100 и 200 миграната за чије су кријумчарење осумњичени узимали износе који су достизали и више од 10.000 КМ, те на тај начин остварили велику незакониту имовинску корист.

- Већина миграната кријумчарена је са подручја Турске, одакле су организатори ових незаконитих активности, као и са подручја Косова и Метохије - саопштили су из Тужилаштва.

Акцију је подржала Међународна организација за миграције (ИОМ), а у Тужилаштву су казали да је остварена и сарадња са Европолом.

- Ради се о сложеној међународној операцији у оквиру које је остварена директна комуникација и сарадња Тужилаштва БиХ и Граничне полиције са партнерским институцијама у Хрватској. Активности су договорене у сталној комуникацији и координисане у исто вријеме у обје земље - наведено је у саопштењу.

Тужиоци у Посебном одјељењу за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ имали су лани бројне пријаве које се односе на кријумчарење људи. Оптужнице су подигнуте у 14 предмета против 24 особе.

Мигрантски талас

БиХ се од почетка ове године суочава са таласом миграната који настоје да се преко њене територије домогну ЕУ.

Од 1. јануара до 22. априла ове године је, према подацима Граничне полиције БиХ, у покушају или непосредно након илегалног преласка границе откривено 1.139 миграната, а улазак у БиХ спријечен је за њих 1.362. Мигранти најчешће долазе из Сирије, Пакистана, Либије, Авганистана, Ирака, Алжира, а има их и из Турске, Бангладеша, Туниса, Сомалије, Камеруна те са подручја самопроглашеног Косова.

Највише их је откривено на подручју Зворника, Вишеграда, Требиња, Братунца, Гацка, Велике Кладуше, Бијељине и Бихаћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана