Матичне ћелије еликсир младости и спас за зглобове

Милијана Латиновић
Матичне ћелије еликсир младости и спас за зглобове

Бањалука - Матичне ћелије узете из масног ткива, које се користе у ортопедској и естетској хирургији, новост су у Српској и БиХ и представљају значајан искорак у регенеративној медицини.

На нашим просторима искорак у овој области направљен је још 2011. године када је уведен метод лијечења плазмом обогаћеном тромбоцитима. За непуних осам година, колико овај метод успјешно примјењује специјалиста ортопедске хирургије Александар Јаковљевић, спас за обољело кољено, скочни зглоб, раме или ручни зглоб у Бањалуци су потражили обољели из 22 земље.

- Највећи напредак постигли смо код лијечења спортиста. Међу обољелима је било и дјеце, а код више од 90 одсто пацијената видљиво је побољшање. Од почетка примјене овог метода до данас урадили смо око 20.000 апликација - истакао је Јаковљевић додајући да се здравствена установа “С-тетик”, у којој успјешно примјењују ове методе лијечења, налази у самом врху у Европи.

Додао је да је увођење третмана матичним ћелијама био логичан слијед у овој области, а колики је значај лијечења тим методом када ни класични хируршки захвати ни рехабилитација не дају резултате, потврђује и петнаестогодишњи Стефан Миљевић из Бањалуке.

- Због обољења десног кука нисам могао нормално ни да ходам, а камоли да се бавим спортом. Након операције у Београду услиједила је рехабилитација, али су резултати долазили веома споро, све док нисам дошао “у руке” доктора Јаковљевића и почео да примам плазму, а недавно и матичне ћелије - испричао је Миљевић и додао да сада мање шепа и прави покрете које раније није могао.

Јаковљевић појашњава да ће прави резултати код овог дјечака бити видљиви тек за неколико мјесеци, с обзиром на то да је прије мјесец примио матичне ћелије.

- Добили смо подршку за лијечење овим методом и из Кабинета предсједника РС Милорада Додика, тако да ће у наредном периоду тридесетак пацијената из области ортопедске хирургије добити шансу за лијечење - додао је Јаковљевић.

Осим за лијечење обољелих зглобова, матичне ћелије узете из масног ткива у овој здравственој установи однедавно користе и за естетске третмане.

  • Први пут се бавимо правим узроком старења коже и ткива, а не само посљедицама старења као што је то до сада био случај. Раније се радило само на “брисању”, а овим методом директно утичемо на узроке старења - појаснио је специјалиста за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију Дарко Јовић и додао да већ након неколико мјесеци кожа постаје млађа, мекша, чвршћа и еластичнија.

Узимање матичних ћелија

Дарко Јовић каже да се масно ткиво узима поступком липосукције, под локалном анестезијом, те да цијели поступак веома кратко траје.

- Потом се масно ткиво мијеша са ензимима и из њега издвајамо матичне ћелије - рекао је Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана