Маринко Умичевић, технички директор Фабрике обуће “Бема”: Јачаћемо властити бренд

Милијана Латиновић
Маринко Умичевић, технички директор Фабрике обуће “Бема”: Јачаћемо властити бренд

Из погона Фабрике обуће “Бема” у Бањалуци и Мркоњић Граду дневно излази око 10.000 пари обуће врхунског квалитета, махом за инострано тржиште, а циљ нам је да ове године повећамо производњу властитог бренда и обезбиједимо услове за раст плата запослених, рекао је у интервјуу за “Глас Српске” технички директор “Беме” Маринко Умичевић.

Истакао је да су лани добро пословали, остваривши добит од неколико хиљада марака, иако је 2018. година била једна од најтежих.

- Направили смо велики искорак у модернизацији. Без добре машине и вриједног радника нема продуктивности. У посљедње три године уложили смо више од 3,5 милиона евра у машине. Најважније је да смо успјели сачувати радна мјеста и запослити нових 120 радника - истакао је Умичевић, додавши да ће фабрика у септембру прославити 16 година рада. 

ГЛАС: Како оцјењујете пословање у првих пет мјесеци ове године?

УМИЧЕВИЋ: Веома сам задовољан пословањем у овој години, никад боље у гора времена. Уговорили смо посао са значајним партнерима, а отказали сарадњу с онима који су били нерентабилни. Као и сви, боримо се са недостатком радне снаге. Могли бисмо већ сада да запослимо минимално 300 радника, али их нема. Захваљујући мјерама Владе РС за растерећење привреде, лани смо повећали плате, тако да је сада просјечна нето плата у “Беми” 630 КМ, а радницима обезбјеђујемо и превоз и топли оброк. То је све мало на ову скупоћу, али тренутно једино што можемо.

ГЛАС: Колико имате запослених?

УМИЧЕВИЋ: Запошљавамо 1.230 раника, међу којима је само десет у администрацији. Лани смо конкурисали код Завода за запошљавање РС за подстицаје за запошљавање. Иако нам је новац одобрен, на крају смо одређена средства морали вратити јер је прописано да онолико радника колико имате у вријеме закључења тих уговора морате имати и за годину дана. Немогуће је гарантовати да неко неће отићи. Мислим да би те прописе требало другачије дефинисати. Да није Нес радија и огласа које расписујемо преко њих, не бисмо ни имали радника.

ГЛАС: Гдје пласирате производе?

УМИЧЕВИЋ: Извозимо око 90 одсто производа, углавном у Њемачку и Италију. То што ми извозимо, када све саберем и одузмем, само је радна снага јер је лон посао управо то, продавање радне снаге. Инопартнери плаћају само чисти рад. Почели смо да производимо и за домаће тржиште, имамо двије продавнице, у Бањалуци и Мркоњић Граду. Производимо годишње око 10.000 пари ципела властитог бренда. Један пар домаћих ципела је, у погледу добити, као десет оних за лон послове. То нам је велика резерва и без подршке Владе не можемо напредовати. Тајван и Кина су почели да производе ципеле, па данас праве свемирске бродове.

ГЛАС: Планирате ли да ширите производњу?

УМИЧЕВИЋ: Циљ нам је да повећамо производњу властитог бренда. Волио бих да буду створени услови да и плате порасту бар за 20 или 30 марака јер раднику свака марка значи. Залагаћу се и даље буде да основан “фонд за наталитет” и да на тај начин регулишемо трудничка боловања, те да она иду на терет државе. Треба да се дјеца рађају, али и да се нађе рјешење и за привреднике и за будуће мајке.

ГЛАС: “Бемине” ципеле стигле су до многих познатих личности, од сина Новака Ђоковића до Меланије Трамп. Припремате ли тренутно ципеле за неку познату личност?

УМИЧЕВИЋ: Припремамо папуче за прву даму Америке. Биће посебне, као што је и она. Чим Доналд Трамп објави кандидатуру за други мандат, папуче ћу послати Меланији Трамп.

ГЛАС: Залагали сте се за школовање дјеце за моделаре обуће, нудили уџбенике и праксу, да ли сте успјели ишта од тога реализовати?

УМИЧЕВИЋ: Први пут лани након 30 година, на моју иницијативу, уписано је једно одјељење од 24 ученика за моделара обуће у Бањалуци. Град је обезбиједио стипендију од 160 марака мјесечно за те ученике, а “Бема” је купила књиге, обезбиједила ципеле за љето и зиму и плаћамо им аутобуске карте. Дјеца раде само један дан мјесечно шест сати, али је то мало праксе. С друге стране, имају 80 сати српског језика, а објашњење које сам добио у школи је да не могу професорима смањити норму.

ГЛАС: Познато је да “Бема” води рачуна о дјеци запослених и купује им књиге за школу. Хоће ли та пракса бити настављена и убудуће?

УМИЧЕВИЋ: Већ десет година купујемо књиге дјеци наших радника од трећег разреда основне до четвртог средње и тако ћемо наставити и даље. Осим тога, обезбјеђујемо и новогодишње пакетиће за дјецу.

ГЛАС: Општи колективни уговор још није потписан, има ли назнака да ће доћи до договора?

УМИЧЕВИЋ: Ми послодавци смо били против таквог уговора јер је направљен на штету предузећа. Од фабрика правимо социјалне установе, што је за нас неприхватљиво. Запело је у вези са регресом. Тражили смо да регрес буде исплаћиван у ратама, али Влада није прихватила, уз објашњење да би у том случају било одређених некоректности.

Бракови

ГЛАС: У колективу колики је “Бемин” сигурно има и љубави?

УМИЧЕВИЋ: Има, како нема. Момци и дјевојке се упознају кроз посао, заједно раде па се и заљубе. Око 50 парова је ту љубав крунисало браком. Некада се и посвађају, па их мирим, али све је то живот.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана