Мање студената на универзитетима сљедеће академске године

Срна
Мање студената на универзитетима сљедеће академске године

Бањалука - У прву годину првог циклуса студија и прву годину другог циклуса студија у академској 2019/2020. години на јавним високошколским установама у Републици Српској биће уписано мање редовних студената него годину раније, наводи се у данашњој одлуци Владе Српске.

"Одлуком је утврђен упис 4.195 редовних студената у прву годину првог циклуса студија, и то 2.169 на Универзитету у Бањалуци, 1.846 на Универзитету у Источном Сарајеву, 130 на Високој медицинској школи у Приједору и 50 на Високој школи за туризам и хотелијерство у Требињу", саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

У прву годину другог циклуса студија могу се уписати 1.152 редовна студента, и то 667 на Универзитету у Бањалуци и 485 на Универзитету у Источном Сарајеву.

У саопштењу се наводи да је један од разлога што је број студената мањи то што су јавни универзитети у приједлозима за упис планирали мање него прошле године.

На одређеним студијским програмима ресорно министарство је смањило број студената који су предложили јавни универзитети узевши у обзир потребе тржишта рада, број уписаних студената у прву годину академске 2018/2019. године, те број ђака четвртог степена који ове године завршавају средњу школу.

Влада Републике Српске данас је прихватила донаторска средства Владе Србије од 1.955.830 КМ Републици Српској за реализацију Програма подстицања развоја предузетништва код младих до 35 година "Стартап Српска", у оквиру сарадње према Споразуму о специјалним паралелним везама.

Донација ће бити кориштена за наставак реализације Програма самозапошљавања и развоја предузетништва код младих до 35 година, а крајњи корисник је Завод за запошљавање Републике Српске, као реализатор програма, у сарадњи са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите.

За реализацију ове одлуке задужени су Министарство финансија, Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Завод за запошљавање Републике Српске.

Министарство рада има обавезу да поднесе извјештај Влади Републике Српске о реализацији програма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана