Mala matura lijek za poklonjene petice

Milijana Latinović
Mala matura lijek za poklonjene petice

Banjaluka - Zbirke zadataka za malu maturu u Republici Srpskoj su spremne, a testove iz srpskog jezika i matematike na kraju ove školske godine polagaće učenici devetog razreda u 21 osnovnoj školi.

Uvođenje male mature u osnovne škole u RS predviđeno je Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, koji je usvojen u maju prošle godine. Mala matura će se ove godine uvesti eksperimentalno, a provjerom znanja biće obuhvaćeni učenici iz svih krajeva Srpske.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kaže da su timovi nastavnika dva mjeseca pripremali zbirke zadataka iz matematike i srpskog jezika i književnosti.

- Pripremljene zbirke ćemo analizirati danas i sutra na seminaru kojem će prisustvovati i savjetnici iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta vaspitanja i obrazovanja Republike Srbije - rekao je Damjanović.

Dodao je da će poslije seminara zbirke biti postavljene na internet stranicu Zavoda, da bi bile dostupne učenicima.

- Uvođenje male mature uticaće na objektivnost u ocjenjivanju u osnovnoj školi, a znanje koje đaci pokažu iz ova dva predmeta, kada malu maturu uvedemo u sve škole, biće jedan od osnovnih kriterijuma za upis u srednje škole - istakao je Damjanović.

Direktorica banjalučke Osnovne škole "Ivo Andrić" Željka Opačić kaže da će malu maturu na kraju ove školske godine polagati 98 učenika devetog razreda.

- Dobro je da se učenici pripremaju i redovno uče, da bi iz škole izašli sa što više znanja. Naši đaci su i prethodnih godina tokom eksterne provjere učeničkih znanja i postignuća pokazivali dobre rezultate, vjerujem da će tako biti i na maloj maturi - kazala je Opačićeva.

Da je uvođenje male mature neophodno, smatraju i u bijeljinskoj Osnovnoj školi "Vuk Karadžić", u kojoj deveti razred pohađaju 163 učenika.

- Došli smo u situaciju da se mnogo više cijeni ocjena nego znanje, a uvođenje male mature sigurno će uticati na objektivnije ocjenjivanje učenika - istakla je pedagog u ovoj školi Željka Bosiljčić.

Ona je dodala da su mišljenja roditelja oprečna kada je riječ o uvođenju male mature i da mnogi smatraju da je to preveliki stres za djecu.

U OŠ "Boško Buha" u Štrpcima, opština Rudo deveti razred pohađa 30 učenika.

- Uvođenje male mature je pozitivan iskorak u našem osnovnom obrazovanju i vjerujem da će učenici pokazati dobro znanje na testovima koje budu polagali - rekla je direktorica ove škole Slavica Kojadinović.

Analiza uspjeha učenika osnovnih i srednjih škola na kraju školske 2016/2017. godine, koju je uradio Republički pedagoški zavod pokazala je da se skoro polovina učenika osnovnih škola okitila peticama na kraju prošle školske godine.

Izbor škola

Predrag Damjanović kaže da se prilikom izbora škola u koje će eksperimentalno biti uvedena mala matura vodilo računa o tome da budu obuhvaćene škole kako sa velikim tako i sa malim brojem učenika.

- Izabrali smo škole iz gradskog, prigradskog i seoskog područja i one koje imaju najviše iskustva u sprovođenju eksterne provjere znanja učenika - rekao je Damjanović.

Osnovne škole u kojima će biti eksperimentalno sprovedena mala matura

"Vojislav Ilić", Krupa na Vrbasu Banjaluka

"Ivo Andrić", Banjaluka

"Borisav Stanković", Banjaluka

"Nikola Tesla", Prnjavor

"Petar Kočić", Nova Topola

"Sveti Sava", Doboj

"Šamac", Šamac

"Sveti Sava", Bijeljina

"Vuk Karadžić", Bijeljina

"Petar Kočić", Brodac, Bijeljina

"Aleksa Šantić", Ugljevik

"Branko Ćopić", Prijedor

"Majka Knežopoljka", Knežica, Kozarska Dubica

"Mokro", Pale

"Sveti Sava", Istočno Novo Sarajevo

"Vuk Karadžić", Trebinje

"Sveti Sava", Bileća

"Sveti Sava", Foča

"Boško Buha", Štrpci, Rudo

"Sveti Sava", Zvornik

"Petar Kočić", Kozluk, Zvornik

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana