Мала матура лијек за поклоњене петице

Милијана Латиновић
Мала матура лијек за поклоњене петице

Бањалука - Збирке задатака за малу матуру у Републици Српској су спремне, а тестове из српског језика и математике на крају ове школске године полагаће ученици деветог разреда у 21 основној школи.

Увођење мале матуре у основне школе у РС предвиђено је Законом о основном образовању и васпитању, који је усвојен у мају прошле године. Мала матура ће се ове године увести експериментално, а провјером знања биће обухваћени ученици из свих крајева Српске.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић каже да су тимови наставника два мјесеца припремали збирке задатака из математике и српског језика и књижевности.

- Припремљене збирке ћемо анализирати данас и сутра на семинару којем ће присуствовати и савјетници из Завода за вредновање квалитета васпитања и образовања Републике Србије - рекао је Дамјановић.

Додао је да ће послије семинара збирке бити постављене на интернет страницу Завода, да би биле доступне ученицима.

- Увођење мале матуре утицаће на објективност у оцјењивању у основној школи, а знање које ђаци покажу из ова два предмета, када малу матуру уведемо у све школе, биће један од основних критеријума за упис у средње школе - истакао је Дамјановић.

Директорица бањалучке Основне школе "Иво Андрић" Жељка Опачић каже да ће малу матуру на крају ове школске године полагати 98 ученика деветог разреда.

- Добро је да се ученици припремају и редовно уче, да би из школе изашли са што више знања. Наши ђаци су и претходних година током екстерне провјере ученичких знања и постигнућа показивали добре резултате, вјерујем да ће тако бити и на малој матури - казала је Опачићева.

Да је увођење мале матуре неопходно, сматрају и у бијељинској Основној школи "Вук Караџић", у којој девети разред похађају 163 ученика.

- Дошли смо у ситуацију да се много више цијени оцјена него знање, а увођење мале матуре сигурно ће утицати на објективније оцјењивање ученика - истакла је педагог у овој школи Жељка Босиљчић.

Она је додала да су мишљења родитеља опречна када је ријеч о увођењу мале матуре и да многи сматрају да је то превелики стрес за дјецу.

У ОШ "Бошко Буха" у Штрпцима, општина Рудо девети разред похађа 30 ученика.

- Увођење мале матуре је позитиван искорак у нашем основном образовању и вјерујем да ће ученици показати добро знање на тестовима које буду полагали - рекла је директорица ове школе Славица Којадиновић.

Анализа успјеха ученика основних и средњих школа на крају школске 2016/2017. године, коју је урадио Републички педагошки завод показала је да се скоро половина ученика основних школа окитила петицама на крају прошле школске године.

Избор школа

Предраг Дамјановић каже да се приликом избора школа у које ће експериментално бити уведена мала матура водило рачуна о томе да буду обухваћене школе како са великим тако и са малим бројем ученика.

- Изабрали смо школе из градског, приградског и сеоског подручја и оне које имају највише искуства у спровођењу екстерне провјере знања ученика - рекао је Дамјановић.

Основне школе у којима ће бити експериментално спроведена мала матура

"Војислав Илић", Крупа на Врбасу Бањалука

"Иво Андрић", Бањалука

"Борисав Станковић", Бањалука

"Никола Тесла", Прњавор

"Петар Кочић", Нова Топола

"Свети Сава", Добој

"Шамац", Шамац

"Свети Сава", Бијељина

"Вук Караџић", Бијељина

"Петар Кочић", Бродац, Бијељина

"Алекса Шантић", Угљевик

"Бранко Ћопић", Приједор

"Мајка Кнежопољка", Кнежица, Козарска Дубица

"Мокро", Пале

"Свети Сава", Источно Ново Сарајево

"Вук Караџић", Требиње

"Свети Сава", Билећа

"Свети Сава", Фоча

"Бошко Буха", Штрпци, Рудо

"Свети Сава", Зворник

"Петар Кочић", Козлук, Зворник

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана