Мала матура експериментално у основним школама

ATV
Мала матура експериментално у основним школама

Бањалука - Основци у 21 школи у Српској, ове године полагаће малу матуру.

"То је експериментално” кажу у Педагошком заводу РС и обећавају да ће у наредне двије године мала матура постати обавезна у свим школама. Идући мјесец ће, кажу објавити и збирке задатака из којих ће ђаци учити за полагање завршног испита.

"Ово је требало и раније да се деси”, кажу директори школа.

"Ја сам присталица да треба мала матура. Прије свега да и ученици деветог разреда на неки начин схвате да је то доба једног одрастања, показивања једне зрелости”, каже Стевица Џогазовић предсједник Актива директора основних школа у Приједору.

"Мала матура показаће право знање ученика”, кажу и педагози. Сашка Јововић каже да се у школи већ годинама припремају за испите знања из српског језика и математике.

"Сматрам да би била комбинација управо цјелокупног успјеха и тих резултата са мале матуре, нешто што би мотивисало ученике за даљи наставак школовања, конкретно приликом избора средње школе. Како би они видјели да то њихово знање заиста вриједи”, појашњава Сашка Јововић,педагог у ОШ "Иво Андрић”, Бањалука.

У Педагошком Заводу кажу да су списак школа које ће тестирати малу матуру, доставили Министарству просвјете. Које су то школе, знаће се када их министар одобри, каже Предраг Дамјановић.

"Да би дочекали по извођењу мале матуре, свакако ми смо извршили припреме. Ми већ пет година, од 2013. пуних пет година вршимо провјеру постигнућа ученика деветог разреда из математике и српског језика. И то нам је била добра подлога да уђемо око овог, око организовања мале матуре”, изјавио је Предраг Дамјановић, директор Педагошког завода РС.

Школе се већ пет година припремају за увђење мале матуре, а она је постала обавезна законом из 2017. године. Колико ће све то коштати, још увијек не знају у Министарству ни у Педагошком заводу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана