Lovački trofeji i gastronomski specijaliteti mamac za posjetioce Jesenjeg sajma u Banjaluci

Milijana Latinović
Lovački trofeji i gastronomski specijaliteti mamac za posjetioce Jesenjeg sajma u Banjaluci

Banjaluka - Lovački trofeji, oprema za lov i ribolov, te široka lepeza gastronomskih specijaliteta samo su dio bogate ponude ovogodišnjeg “Jesenjeg sajma 2018”, koji je juče svečano otvorio vrata u prostorijama “Banjalučkog velesajma”.

Na ovogodišnjem sajmu, 22. po redu, na kojem su objedinjene tri međunarodne manifestacije i to Sajam lova, ribolova, ekologije i sporta LORIMES, Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije AGROS i Sajam turizma i ugostiteljstva, okupilo se 130 izlagača iz svih republika bivše Jugoslavije.

Otvorivši sajam, predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić istakao je da se savez predstavlja u punom kapacitetu, te da se sajamska ponuda u dobroj mjeri zasniva upravo na ponudi lovačkih udruženja.

- Ovo je prilika da pokažemo koliko smo organizovani i dobro gazdujemo lovištima koja su bogata visokotrofejnom divljači. Primarni cilj našeg saveza ostaje primjena Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES), čime bi bilo omogućeno da lovci koji dođu iz inostranstva, nakon uspješnog odstrela divljači mogu iznijeti trofeje iz zemlje - rekao je Minić i dodao da se u lovištima širom RS realizuju investicije u vrijednosti oko 400.000 KM.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić rekao je da je Srpska veoma atraktivno područje za lovnu privredu i da postoje brojne inicijative za unapređenje te oblasti.

- Lovstvo i ribarstvo su veoma važne oblasti koje su dosta dobro institucionalno uređene i nadam se da ćemo u ovim oblastima ostvariti još bolje rezultate - rekao je Mirjanić.

Direktor “Banjalučkog velesajma” Dragoljub Bojanić je kazao da iz godine u godinu vlada sve veće interesovanje za sajam.

- Ove godine prvi put se u okviru sajma održava i takmičenje sjekača-motorista, koje organizuju “Šume RS” - rekao je Bojanić.

Lovačke trofeje izložio je i predsjednik Skupštine Lovačkog udruženja “Zmijanje” Banjaluka Borislav Bojanić, koji ističe da je sajam prilika i za druženje i razmjenu iskustava sa kolegama lovcima.

- Izloženi su rogovi srndaća, među kojima i nosioci zlatne medalje, kao i trofej medvjeda - rekao je Bojanić.

Posjetioci svakog dana do nedjelje od 10 do 19 časova imaju priliku da na štandovima vide i bogatu ponudu turističkih organizacija, domaćih suvomesnatih proizvoda, sireva i vina, a cijena ulaznice je dvije KM.

Rukotvorine

Na štandu Turističke organizacije Derventa rukotvorine je izložila i nastavnica u penziji Kata Stupar.

- Sve što oči vide ruke mogu da stvore. Izložila sam čarape za folklor sa dezenima iz svih zemalja bivše Jugoslavije, šalove i torbe. Treba da sačuvamo stare zanate - rekla je Stupareva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana