Ловачки трофеји и гастрономски специјалитети мамац за посјетиоце Јесењег сајма у Бањалуци

Милијана Латиновић
Ловачки трофеји и гастрономски специјалитети мамац за посјетиоце Јесењег сајма у Бањалуци

Бањалука - Ловачки трофеји, опрема за лов и риболов, те широка лепеза гастрономских специјалитета само су дио богате понуде овогодишњег “Јесењег сајма 2018”, који је јуче свечано отворио врата у просторијама “Бањалучког велесајма”.

На овогодишњем сајму, 22. по реду, на којем су обједињене три међународне манифестације и то Сајам лова, риболова, екологије и спорта ЛОРИМЕС, Сајам пољопривреде и прехрамбене индустрије АГРОС и Сајам туризма и угоститељства, окупило се 130 излагача из свих република бивше Југославије.

Отворивши сајам, предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић истакао је да се савез представља у пуном капацитету, те да се сајамска понуда у доброј мјери заснива управо на понуди ловачких удружења.

- Ово је прилика да покажемо колико смо организовани и добро газдујемо ловиштима која су богата високотрофејном дивљачи. Примарни циљ нашег савеза остаје примјена Конвенције о међународној трговини угроженим врстама дивљих животиња и биљака (ЦИТЕС), чиме би било омогућено да ловци који дођу из иностранства, након успјешног одстрела дивљачи могу изнијети трофеје из земље - рекао је Минић и додао да се у ловиштима широм РС реализују инвестиције у вриједности око 400.000 КМ.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић рекао је да је Српска веома атрактивно подручје за ловну привреду и да постоје бројне иницијативе за унапређење те области.

- Ловство и рибарство су веома важне области које су доста добро институционално уређене и надам се да ћемо у овим областима остварити још боље резултате - рекао је Мирјанић.

Директор “Бањалучког велесајма” Драгољуб Бојанић је казао да из године у годину влада све веће интересовање за сајам.

- Ове године први пут се у оквиру сајма одржава и такмичење сјекача-моториста, које организују “Шуме РС” - рекао је Бојанић.

Ловачке трофеје изложио је и предсједник Скупштине Ловачког удружења “Змијање” Бањалука Борислав Бојанић, који истиче да је сајам прилика и за дружење и размјену искустава са колегама ловцима.

- Изложени су рогови срндаћа, међу којима и носиоци златне медаље, као и трофеј медвједа - рекао је Бојанић.

Посјетиоци сваког дана до недјеље од 10 до 19 часова имају прилику да на штандовима виде и богату понуду туристичких организација, домаћих сувомеснатих производа, сирева и вина, а цијена улазнице је двије КМ.

Рукотворине

На штанду Туристичке организације Дервента рукотворине је изложила и наставница у пензији Ката Ступар.

- Све што очи виде руке могу да створе. Изложила сам чарапе за фолклор са дезенима из свих земаља бивше Југославије, шалове и торбе. Треба да сачувамо старе занате - рекла је Ступарева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана