Љубитељи географије показали знање о Сибиру и Русији

Милијана Латиновић
Љубитељи географије показали знање о Сибиру и Русији

Бањалука - Љепоте хладног Сибира, ријеке и планине у земљи распрострањеној на два континента, налазишта руде и стихови који величају Русију, уткани су у 30 питања Географског диктата, који је јуче први пут одржан на Природно-математичком факултету (ПМФ) у Бањалуци.

Осим у Русији, гдје је први пут одржан 1. новембра 2015. године, на иницијативу предсједника Русије Владимира Путина, Географски диктат јуче је у исто вријеме организован у 63 земље, међу којима се нашла и Република Српска. Знање у амфитеатру бањалучког ПМФ-а одмјерило је око 80 учесника, махом средњошколаца и студената, а раме уз раме са њима тест су 45 минута испуњавали и њихови наставници и професори. Сигурни у своје знање и научене лекције, ђаци су са великим узбуђењем чекали да диктат почне. Гимназијалац Сергеј Крчмар истакао је да је ово одлична прилика да ђаци из Српске покажу колико знају из географије и гдје су у односу на вршњаке из цијелог свијета.

- Добро ми иде географија у школи, очекујем тешка питања, с обзиром на значај овог догађаја и надам се да ће резултат бити добар - рекао је овај ученик другог разреда.

За Адама Марића (28) географски атлас је од малих ногу омиљена литература.

- Одувијек ме привлачила географија, посебно руска, самим тим јер је Русија распрострањена на простору Европе и Азије, па је још занимљивија. Очекујем уопштена питања и надам се да ћу показати солидно знање - рекао је Марић.

Најбољи примјер ђацима дали су њихови наставници, који су жељели да на овај начин провјере своје знање. Двадесетак ученика бањалучке Основне школе “Борисав Станковић” стигло је у пратњи наставнице географије Сибеле Јевтић.

- Дјеца су одушевљена и нестрпљива да тестирање почне. Много воле географију, а посебно их интересује Русија, то су све мали русофили. Има позитивне треме, али смо сигурни да смо све лекције добро савладали - рекла је Јевтићева.

Руководилац студијског програма географије на ПМФ-у Александра Петрашевић казала је да ће учесници тест писати анонимно, те да ће након 25. децембра моћи да провјере да ли су тачно одговорили на понуђена питања.

- На располагању су двије верзије, на руском и српском језику, а исти тест раде учесници у свим земљама у којима се организује Географски диктат - казала је Петрашевићева.

Декан ПМФ-а Горан Трбић истакао је да је географија национални предмет и да је неправедно гурнута у запећак.

- Чињеница да се ове године Географски диктат пише у исто вријеме у 63 земље свијета, међу којима смо и ми, говори много. Требамо дјеци већ у предшколском узрасту указивати на значај географије, а ово је веома добар примјер промоције не само овог националног предмета, већ и пријатељства руског и српског народа - рекао је Трбић.

Учесници

Први географски диктат 2015. године писало је више од 70.000 људи, док је годину касније тај број износио 187.000. Диктат од прошле године има међународни карактер и био је организован у 26 земаља, а учествовало је више од 370.000 љубитеља географије. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана