Ljekari iz Beograda „na adresi“ pacijenta

Danijela Stokanić
Ljekari iz Beograda „na adresi“ pacijenta

Banjaluka - Pacijenti iz Srpske koji su zbog prirode bolesti i izvođenja najkomplikovanijih hirurških intervencija morali odlaziti u Srbiju ubuduće će se moći liječiti u Univerzitetskom kliničkom centru RS, jer će vrhunski ljekari iz Beograda dolaziti u Banjaluku.

Riječ je saradnji UKC-a sa specijalistom otorinolaringologom Vojkom Đukićem, specijalistom hirurgije sa anesteziologijom iz Kliničkog centra Srbije Nikicom Gruborom i specijalistom dječije hirurgije i v.d. direktorom Instituta „Dr Vukan Čupić“ Radojem Simićem.

Osim što će u UKC-u izvoditi operacije, čime će se smanjiti troškovi liječenja pacijenata iz RS u Beogradu, gostujući ljekari će kolegama u Banjaluci prenositi svoja iskustva i davati savjete za razvoj ove zdravstvene ustanove. 

Vršilac dužnosti direktora UKC-a RS Vlado Đajić istakao je da je ova saradnja rezultat opredjeljenja rukovodstva ove zdravstvene ustanove da napravi najbolji klinički centar u regionu.

- Radimo na dva fronta. Jedan je izgradnja objekata, a drugi edukacija medicinskog osoblja. Na edukaciju ove godine idu 24 ljekara u Beč, isto toliko u Ljubljanu, a duplo više trebalo bi da ode u Srbiju - kazao je Đajić.

Prema njegovim riječima, eminentni kardiolog Aleksandar Lazarević iz Banjaluke, koji će takođe biti u savjetničkom timu, učiće mlade ljekare pisanju naučnoistraživačkih radova i projekata.

- Cilj nam je da ogromno iskustvo vrhunskih medicinskih stručnjaka prenesemo na naše ljekare i da pacijenti u Srpskoj imaju zdravstvenu uslugu kakvu imaju u evropskim i svjetskim centrima - rekao je Đajić.

Đukić, koji nije krio zadovoljstvo što je pozvan da pomogne u daljem razvoju UKC-a RS, ističe da je cilj da se kvalitet i organizacija ove zdravstvene ustanove podignu na još viši nivo.

- I ranije sam boravio u Banjaluci i pomagao kolegama, ali sad će to biti još kvalitetnije - kazao je Đukić.

Simić je rekao da je spreman da sve svoje znanje prenese na kolege u Srpskoj. UKC-u RS je na velikom povjerenju zahvalio i Grubor, koji kaže da to povjerenje zahtijeva i veliku odgovornost.

Lazarević je naglasio da su ljudski resursi i znanje najvažniji, čestitajući rukovodstvu UKC-a što su prepoznali važnost edukacije i što će prvi put u ovako velikom broju poslati mlade ljekare na edukaciju.

Mrvice

U Kliniku za dječije bolesti za prvih deset mjeseci ove godine primljeno je 238 prijevremeno rođenih beba, što predstavlja povećanje broja prematurno rođene djece za oko 20 odsto, rečeno je u petak na konferenciji u UKC-u povodom Svjetskog dana prijevremeno rođene djece. 

Cilj konferencije, koju su održali ljekari UKC-a sa predstavnicima udruženja „Mrvice“, jeste skretanje pažnje javnosti o važnosti brige za prijevremeno rođene bebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana