Ljekari “deaktivirali” tempiranu bombu

Milijana Latinović
Ljekari “deaktivirali” tempiranu bombu

Banjaluka - Ljekari Službe za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS uspješno su operisali proširenu trbušnu aortu prečnika 20 centimetara i tako spasili život 83-godišnjem pacijentu, koji je, kako kaže, nakon ovog zahvata ponovo rođen.

Operacija gigantske aneurizme, koju      ljekari nazivaju tempiranom bombom u organizmu, protekla je bez komplikacija, a zahvaljujući stručnosti osoblja UKC-a pacijent se osjeća dobro i trebalo bi da već danas bude pušten kući.

- Ni sam nisam znao šta me snašlo. Ljekari su mi podarili novi život ovom operacijom i svi bolovi su prestali - rekao je Radovan Pavlović iz Bijeljine, koji se uspješno oporavlja poslije ovog zahvata.

Operaciju je izveo tim Službe za vaskularnu hirurgiju sa vaskularnim hirurgom Milankom Maksićem na čelu.

- Pacijent je bio izuzetno rizičan zbog starosne dobi, a prije 35 godina imao je operaciju želuca. Aorta je bila upaljena i proširena, prečnika 20 centimetara. Operacija je trajala dva sata. Zahvat je protekao bez komplikacija i pacijent se dobro osjeća - rekao je Maksić i dodao da je ovo bila najveća aorta koju je ikada operisao. 

Tim Službe za vaskularnu hirurgiju prvi put je uradio operaciju kod pacijenta koji je imao začepljenje potključne arterije, takozvani “kros over”.

- Žile koje prokrvljuju ruke vukle su krv iz glave. Pacijent je i ranije imao vaskularne hirurške zahvate. Specifičnost zahvata ogleda se u tome što se pacijentu rekonstruiše arterija u lijevoj ruci i pravi premosnica iz arterije iz desne ruke bez otvaranja grudnog koša - pojasnio je Maksić i dodao da se i ovaj pacijent dobro osjeća.

Generalni direktor UKC-a RS Vlado Đajić istakao je da se ovakve operacije rijetko izvode i u mnogo razvijenijim zdravstvenim centrima.

- Ponosan sam što su ove operacije uspješno urađene kod nas, kao što sam ponosan i na naše vaskularne hirurge koji rade najsloženije operacije koje se izvode svugdje u svijetu - rekao je Đajić. Podsjetio je da će nakon preseljenja hirurških klinika na Paprikovac 22. septembra pacijentima biti olakšan boravak tokom liječenja, dok će ljekari dobiti savremene uslove za rad.

Trbušna aorta

Statistika pokazuje da trbušne aorte proširene na 5,5 centimetara na godišnjem nivou pucaju kod 20 odsto pacijenata. Puknuće trbušne aorte izaziva smrt, osim u slučajevima veoma brze hirurške intervencije, što se veoma teško postiže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana