Letovi ka Evropi donijeli prihod od 3,33 miliona

Milijana Latinović
Letovi ka Evropi donijeli prihod od 3,33 miliona

Banjaluka - Uvođenje novih avio-linija i povećanje broja putnika bili su vjetar u leđa preduzeću “Aerodromi RS” koje je u prošloj godini ostvarilo prihod od oko 3,33 miliona maraka, što je za 48 odsto više u odnosu na godinu ranije.

Iskorak u poslovanju napravljen je zahvaljujući saradnji sa irskom niskotarifnom kompanijom “Rajaner”, čiji su prvi avioni na pistu u Mahovljanima sletjeli u oktobru prošle godine. Tada su uvedene tri nove avio-linije koje su Banjaluku i Republiku Srpsku povezale sa evropskim metropolama Stokholmom, Memingemom i Briselom, a početkom aprila ove godine avion “Rajanera” poletio je i ka Berlinu.

U preduzeću “Aerodromi RS” navode za “Glas Srpske” da je prošlogodišnji rezultat poslovanja očekivan imajući u vidu da je broj putnika zahvaljujući letovima “Rajanera” lani povećan za 77 odsto u odnosu na 2017. godinu.

- Poslovanje ide uzlaznom putanjom, a još bolje rezultate očekujemo u ovoj godini - istakli su u tom preduzeću. Dodali su da su dugoročne obaveze “Aerodroma RS” na kraju 2018. godine iznosile 7,4 miliona KM, a kratkoročne obaveze nešto više od 460.000 maraka.

To preduzeće trenutno zapošljava 68 radnika, a ističu da će u skladu sa porastom obima posla i vazduhoplovnim zahtjevima planirati i nova zapošljavanja.

Kada je u pitanju planirano uspostavljanje letova na relaciji Banjaluka - Moskva, u “Aerodromima RS” kažu da su pregovori u završnoj fazi, uz napomenu da konstantno planiraju uvođenje letova ka novim destinacijama.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je za “Glas Srpske” da je promjena koncepta razvoja banjalučkog aerodroma uticala na ostvarenje saradnje sa “Rajanerom”, što se pokazalo kao pun pogodak.

- Kroz banjalučki aerodrom 2017. godine prošlo je oko 17.000 putnika, a od uvođenja letova ka evropskim metropolama skoro da mjesečno imamo toliko, što upućuje na to da ćemo do kraja godine sigurno dostići magični broj od 200.000 putnika - istakao je Trninić i ponovio da je neophodno proširiti kapacitete aerodroma i završiti kargo objekat.

Plan utroška sredstava Ministarstva saobraćaja za drugi kvartal ove godine kojim su, između ostalog, predviđene subvencije za “Aerodrome RS” u iznosu od 155.513 KM, dobio je juče zeleno svjetlo Vlade RS.

Direktori

Komentarišući česte promjene rukovodstva “Aerodroma RS” u proteklom periodu, Neđo Trninić je istakao da to nikako ne bi trebalo negativno da se odrazi na poslovanje preduzeća.

- Direktor s kojim smo svojevremeno krenuli u priču podizanja aerodroma na noge Miroslav Janjić po isteku mandata povukao se iz zdravstvenih razloga. Nakon njega na mjesto direktora došao je Duško Kovačević koji je nedavno imenovan za ambasadora u Izraelu, a zamijenio ga je Zoran Injac koji je prije dolaska na mjesto direktora bio na čelu Nadzornog odbora preduzeća - rekao je Trninić. Prije sedam dana za vršioca dužnosti direktora preduzeća izabran je Milan Račić. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana