Лажирали податке и остали без подстицаја

ATV
Лажирали податке и остали без подстицаја

Двадесет пољопривредника који су се бавили малверзацијама остају без подстицаја у наредне двије године. Право на финансијску подршку су изгубили јер су лажирали податке о засађеним површинама под меркантилном пшеницом.

То је утврђено током контроле, коју су спровели Агенција за аграрна плаћања Републике Српске и Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове. Контролом су била обухваћена 142 корисника у десет општина и површина од 627,20 хектара.

“Правилник подразумијева да ће ти апликанти и ти пољопривредни произвођачи бити у наредне двије године искључени из подстицаја и да ће оно што им је у овој години исплаћено бити дужни да врате. Њима су уручена првостепена рјешења, наравно ако је дошло до било какве погрешке од стране агенције или да неко ново чињенично стање треба да се утврди оно ће то моћи путем жалбе након правоснажости рјешења, та рјешења ступају на снагу”, каже Саво Минић, директор Агенције за аграрна плаћања РС.

На овоме неће стати. Након пшенице, фокус контрола биће преусмјерен на засаде соје и област ветерине.

У Савезу удружења пољопривредних произвођача Републике Српске подржали су ову акцију и поручили да се коначно мора стати у крај бројним малверзацијама. 

“За оне који пријаве површине које нису засијали, дакле пријаве веће површине него што у стварности јесу, апсолутно подржавамо све мјере ограничења приступа подстицајним средствима и очекујемо од Министарства пољопривреде да та преостала средства од тих планираних субвенција равномјерно распореде оним честитим пољопривредним произвођачима”, каже Стојан Марнковић, предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС.

Према Правилнику о условима и начину остварења подстицаја за развој пољопривреде и села за ову годину произвођачи пшенице добијају 200 марака по засађеном хектару. Максималан износ који могу да добију у текућој години је 100 хиљада марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана