Laparoskopsko uklanjanje tumora sa debelog crijeva

Srna
Laparoskopsko uklanjanje tumora sa debelog crijeva

Banjaluka - U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske od sada se operacije na debelom crijevu izvode i laparoskopski, zahvaljujući kontinuiranoj medicinskoj edukaciji kadra ove ustanove, izjavio je juče generalni direktor UKC-a Vlado Đajić.

- Ovim stajemo u red najvećih kliničkih centar u regionu, gdje se primjenjuju ove tehnike - rekao je Đajić juče na konferenciji za novinare u Banjaluci. Prema njegovim riječima, cilj UKC-a je da stanovnici ne idu izvan Srpske da se liječi, čime se štede sredstva Fonda zdravstvenog osiguranja i pacijenata.

On je naveo da su se specijalisti opšte i abdominalne hirurgije Zoran Aničić i Goran Janjić od 5. marta do 15. aprila edukovali u Onkološkom centru Sankt Peterburga, te da je riječ o nastavku kontinuirane medicinske edukacije i međunarodne saradnje.

Janjić je pojasnio da je sa Aničićem učestvovao u brojnim laparoskopskim kolorektalnim hirurškim intervencijama pod mentorstvom šefa Odjeljenja za koloproktologiju u Onkološkom centru Sankt Peterburg Ilkrama Isailoviča Alijeva.

- Važno je istaći da će kod naših pacijenata nakon ovakvih operativnih zahvata slijediti brz oporavak i puštanje na kućno liječenje nakon nekoliko dana, dok kod klasične hirurške procedure pacijent ostaje na bolničkom liječenju i do petnaest dana, a na bolovanju od tri do šest mjeseci - pojasnio je Janjić. On je dodao da su u srijedu već uradili jednu složenu laparoskopiju debelog crijeva i da se pacijent dobro osjeća, jede i hoda i u ponedjeljak bi trebalo da bude otpušten kući.

Aničić, koji je i zamjenik šefa Odjeljenja za ezofagogastričnu i intestinalnu hirurgiju, rekao je da su u UKC-u stvoreni svi uslovi da se operacije na debelom crijevu izvode laparoskopski.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana