Krov nad glavom dobija 28 porodica

Vesna Popović
Krov nad glavom dobija 28 porodica

Banjaluka - Krov nad glavom i trajno rješavanje stambenog pitanja ove godine biće omogućeno za 28 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, a grad je za te namjene izdvojio 470.000 maraka.

Rješenja o dodjeli bespovratne novčane pomoći ovim porodicama juče je uručio gradonačelnik Igor Radojičić.

On je kazao da je ovaj vid stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija grad pokrenuo 2009. godine. Prema njegovim riječima, u gradskoj kasi su obezbijeđena sredstva za posljednjih 28 korisnika koji su se nalazili na listi za dodjelu bespovratne novčane pomoći kako bi trajno riješili stambeno pitanje.

- Žao mi je što je trebalo devet godina da se ta lista riješi, ali mi je drago da smo u drugoj godini mandata ove administracije uspjeli obezbijediti novac i završiti taj program - kazao je Radojičić.

Istakao je da ostaje da se riješi pitanje porodica poginulih boraca i RVI koje čekaju na dodjelu stanova.

- Grad je svoj stambeni fond stavio na raspolaganje nadležnom odjeljenju, koje treba da ga rasporedi prema rang-listi. Osim toga, tu je i republički program. Do sada je on realizovan u Adi, gdje je grad obezbjeđivao plac dozvole i infrastrukturu, a Vlada RS gradila objekte. On će biti nastavljen kada Vlada RS utvrdi novi program zbrinjavanja ovih kategorija - naveo je Radojičić.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Dragomir Keserović kazao je da se na listi grada nalazi 45 porodica poginulih boraca i RVI prve i druge kategorije koji još nisi riješili stambeno pitanje.

- U posljednjih nekoliko mjeseci grad je osam stanova stavio na raspolaganje Odjeljenju i oni će na osnovu rang-liste biti i raspodijeljeni. Osim toga, vidjećemo sa Vladom RS na koji način će biti nastavljen program stambenog zbrinjavanja ovih kategorija u gradu - kazao je Keserović.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Goran Rogić  zahvalio je gradu u ime porodica koje su dobile juče ovu pomoć.

- Grad nije imao zakonsku obavezu da dodjeljuje ovaj vid novčane pomoći boračkim kategorijama, ali to već godinama radi - naglasio je Rogić.  

Dodao je da su ove porodice prema pravilniku za raspodjelu novca mogle dobiti do 25.000 KM.

- Dobro je što su novac dobili u ovom trenutku jer će na taj način moći da iskoriste predstojeću građevinsku sezonu i urade sve što je neophodno na svojim domovima - kazao je Rogić.

Dodijeljeno 300 stanova

Goran Rogić je rekao da je od 2007. godine na području Banjaluke dodijeljeno oko 300 stanova po programu Vlade RS.

- Očekujemo da će se taj program nastaviti, a prije toga potrebno je snimiti stanje pravih korisnika koji čekaju na izgradnju stanova - istakao je Rogić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana