Кров над главом добија 28 породица

Весна Поповић
Кров над главом добија 28 породица

Бањалука - Кров над главом и трајно рјешавање стамбеног питања ове године биће омогућено за 28 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, а град је за те намјене издвојио 470.000 марака.

Рјешења о додјели бесповратне новчане помоћи овим породицама јуче је уручио градоначелник Игор Радојичић.

Он је казао да је овај вид стамбеног збрињавања борачких категорија град покренуо 2009. године. Према његовим ријечима, у градској каси су обезбијеђена средства за посљедњих 28 корисника који су се налазили на листи за додјелу бесповратне новчане помоћи како би трајно ријешили стамбено питање.

- Жао ми је што је требало девет година да се та листа ријеши, али ми је драго да смо у другој години мандата ове администрације успјели обезбиједити новац и завршити тај програм - казао је Радојичић.

Истакао је да остаје да се ријеши питање породица погинулих бораца и РВИ које чекају на додјелу станова.

- Град је свој стамбени фонд ставио на располагање надлежном одјељењу, које треба да га распореди према ранг-листи. Осим тога, ту је и републички програм. До сада је он реализован у Ади, гдје је град обезбјеђивао плац дозволе и инфраструктуру, а Влада РС градила објекте. Он ће бити настављен када Влада РС утврди нови програм збрињавања ових категорија - навео је Радојичић.

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Драгомир Кесеровић казао је да се на листи града налази 45 породица погинулих бораца и РВИ прве и друге категорије који још ниси ријешили стамбено питање.

- У посљедњих неколико мјесеци град је осам станова ставио на располагање Одјељењу и они ће на основу ранг-листе бити и расподијељени. Осим тога, видјећемо са Владом РС на који начин ће бити настављен програм стамбеног збрињавања ових категорија у граду - казао је Кесеровић.

Предсједник Градске борачке организације Горан Рогић  захвалио је граду у име породица које су добиле јуче ову помоћ.

- Град није имао законску обавезу да додјељује овај вид новчане помоћи борачким категоријама, али то већ годинама ради - нагласио је Рогић.  

Додао је да су ове породице према правилнику за расподјелу новца могле добити до 25.000 КМ.

- Добро је што су новац добили у овом тренутку јер ће на тај начин моћи да искористе предстојећу грађевинску сезону и ураде све што је неопходно на својим домовима - казао је Рогић.

Додијељено 300 станова

Горан Рогић је рекао да је од 2007. године на подручју Бањалуке додијељено око 300 станова по програму Владе РС.

- Очекујемо да ће се тај програм наставити, а прије тога потребно је снимити стање правих корисника који чекају на изградњу станова - истакао је Рогић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана