Креће трка за фотељу ректора Универзитета у Источном Сарајеву

Свјетлана Ђуричић
Креће трка за фотељу ректора Универзитета у Источном Сарајеву

Источно Сарајево - Сенат Универзитета у Источном Сарајеву расписао је јуче конкурс за избор ректора ове високошколске установе јер ће садашњи ректор Стево Пашалић ускоро испунити услове за одлазак у пензију.

Пашалић је потврдио “Гласу Српске” да ће у јануару 2019. године напунити 68 година, чиме ће стећи услове за одлазак у пензију.

- Према закону, имам право да до краја ове академске године останем у фотељи ректора Универзитета у Источном Сарајеву. Вјероватно ћу на овој функцији остати негдје до годишњих одмора, када ће нови ректор преузети дужност - казао је Пашалић и додао да није упознат с тим ко би могао бити кандидат за његовог насљедника.

Каже да је расписивање конкурса за избор новог ректора док је садашњи још на функцији уобичајена процедура.

- Кад сам изабран за ректора, знало се да ћу ускоро у пензију, али је Сенат одлучио да мене изабере. Тако је и сада одлучено да прије мог одласка у пензију буде изабран нови ректор, да бих га могао на неки начин увести у посао - истакао је Пашалић. Он је додао да се нада да ће привести крају национални програм за демографску обнову, на којем се тренутно ради.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Душан Симанић рекао је да студенти подржавају одлуку ректора и органа универзитета.

- Ректор Пашалић жели да остави свом насљеднику простора да се упозна с послом, тако да ће остати на тој функцији још неколико мјесеци по избору новог ректора - казао је Симанић. Он је додао да не жели да спекулише о именима кандидата за новог ректора.

- Неки проректори још не испуњавају услове конкурса будући да ректор универзитета може бити само редовни професор. О именима је рано спекулисати јер има још 15 дана до затварања конкурса - каже Симанић.

Стево Пашалић је изабран за ректора Универзитета у Источном Сарајеву на сједници Сената одржаној 22. марта ове године. Једини противкандидат био му је професор Медицинског факултета у Фочи Вељко Марић.

Пашалић је за вршиоца дужности ректора ове високошколске установе изабран 2. октобра 2017. године након што је Радослав Грујић поднио неопозиву оставку на ту дужност. Прије него што је дошао на чело универзитета, Пашалић је био редовни професор демографије на Педагошком факултету у Бијељини.

Услови

Осим општих, у конкурсу је прописан и посебан услов према којем кандидати за ректора треба да буду у звању редовног професора у радном односу са пуним радним временом на Универзитету у Источном Сарајеву.

- Кандидати су обавезни да на сједници Сената, на којој ће бити изабран ректор, изложе свој програм рада и развоја универзитета, као и да на захтјев било ког члана Сената дају допунска образложења у вези са понуђеним програмом - стоји у конкурсу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана