Крајем идуће седмице брже од Бањалуке до Прњавора

Данијела Стоканић
Крајем идуће седмице брже од Бањалуке до Прњавора

Бањалука - Дионица аутопута "9. јануар" од Бањалуке до Прњавора, на потезу од Маховљанске петље до лакташког села Друговићи, биће пуштена у саобраћај крајем идуће седмице.

Како су објаснили у предузећу "Аутопутеви РС", готово сви радови на дијелу пута дугом десетак километара су при крају. Остало је да буде обављен технички пријем и издате потребне дозволе како би аутомобили могли да кроче на нову дионицу.

- Тиме ће возачима, посебно онима који су принуђени да се свакодневно крећу правцем од Бањалуке до Прњавора и обрнуто, умногоме бити олакшана вожња у предстојећем зимском периоду, јер ће на располагању имати аутопут умјесто досадашњег магистралног пута преко превоја Тутњевац - казали су у "Аутопутевима РС".

Додали су да путарина на овој дионици неће бити наплаћивана све до окончања изградње и преосталог дијела аутопута од Бањалуке до Прњавора.

- Међутим, возачи који ће од Бањалуке до Прњавора путовати преко Маховљана и Друговића путарину ће плаћати у Јакуповцима, на аутопуту Градишка - Бањалука - казали су у овом предузећу.

Што се тиче радова на остатку трасе, додали су да се извођач, односно конзорцијум који чине предузећа "Интеграл инжењеринг" из Лакташа и "Гранит" из Скопља, држи утврђеног плана, те да се радови одвијају планираном динамиком.

Возачи нису крили задовољство што ће траса ускоро бити пуштена у саобраћај.

- Једва чекам да буде завршено и оно мало дионице што је остало до Добоја. Кад се у саобраћај пусти комплетан аутопут од Бањалуке до Добоја умјесто сат и по, возићу се око једног часа - казао је Бањалучанин Мирко Р.

Градња дионице аутопута "9. јануар" на правцу од Бањалуке до Прњавора почела је 1. септембра 2014. године. Уговорена вриједност радова је 158 милиона евра, а пројекат је финансиран кредитом Европске инвестиционе банке. Пуштањем у саобраћај комплетне дионице аутопута "9. јануар" на правцу од Бањалуке до Прњавора мрежа аутопутева у РС имаће више од 100 километара.

Дионица Добој - Прњавор

Дионица аутопута "9. јануар" од Прњавора до Добоја, дуга око 36 километара, пуштена је у саобраћај у септембру прошле године. На том дијелу аутопута изграђени су захтјевни објекти, међу којима је и мост преко ријеке Босне дуг 411 метара. Градња ове дионице финансирана је кредитом Европске банке за обнову и развој у износу од 180 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана