Крај септембра задњи рок за 1.225 “старих” студената

nezavisne.com
Крај септембра задњи рок за 1.225 “старих” студената

Бањалука - Рок за студенте за завршетак студија који студирају по старом програму је до 30. септембра ове године или имају могућност да се пребаце на болоњски процес и тако наставе студије.

Рекли су ово за “Независне” са Бањалучког универзитета, наводећи да на овом универзитету има 1.225 таквих студената.

“Посљедња генерација студената на УНИБЛ по програму пред увођење болоњског процеса уписана је 2007. године и скоро сви факултети понудили су опцију да студенти који су прије уписали студије аутоматски пређу на студирање по болоњском процесу”, рекао је за “Независне” Дарио Станковић, портпарол УНИБЛ.

Додао је да су на већини факултета студенти то урадили, док је тренутно проблем најизраженији на Правном факултету.

“Анализом коју је доставио Правни факултет УНИБЛ, претпоставља се да има око 169 заинтересованих студената за продужење рока”, рекао је Станковић, те додао да проблема са тзв. старим студентима нема на студијским програмима на којима се студије изводе пет, односно шест година, гдје је рок за завршетак студија 2020.

Стево Пашалић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву, сматра да неће бити продужен рок за старе студенте, те да у Источном Сарајеву постоје 352 таква студента.

“Од броја студената на нашем универзитету, мали је број оних који су по старом програму. Сматрам да би најбоље било да пређу на болоњски процес, да се види шта се може признати, те им олакшати на тај начин да им се признају испити и да могу наставити своје студије”, рекао је Пашалић за “Независне”.

Он је истакао да се већином ради о студентима који и не долазе на факултете, него већ раде негдје или нису били присутни овдје.

“Они који су мислили завршавати, давно би завршили факултет”, рекао је Пашалић.

У Министарству просвјете и културе РС потврдили су да ови студенти најдуже до краја академске 2017/2018. године могу завршити студије, осим студената уписаних на дипломске студије у трајању од пет или шест година, за које је тај рок 2019/2020.

“Приликом доношења Закона о измјенама и допунама Закона о високом образовању, који је усвојен у априлу, није било захтјева за продужетак рока овим студентима. Ниједан члан радних група тад није дао приједлог за продужење рока на основу којег би студенти уписани на студије према Закону о универзитету могли да наставе своје школовање у складу с тим прописима”, кажу у Министарству.

Додају да су иницијативу за измјену, тј. продужење рока поднијели студенти у јуну и Унија студената РС у јулу ове године.

“Ова лица не губе право на студирање, него своје студије могу редовно наставити у складу с одредбама Закона о високом образовању”, кажу у Министарству.

Саван Вујин, потпредсједник Уније студената РС, каже за “Независне” да је на сједници радних група у априлу за продужење рока на челу Уније било друго руководство, које тада није тражило продужење рока, те је рок за завршетак студија 30. септембар.

“Оно што се може десити је да након наше иницијативе која је касније поднесена, при формирању нове Владе РС и засједању сједнице након октобарских избора, ретроактивно убаци нови рок, тако да остаје та могућност. Ми сада ипак инсистирамо да студенти приликом преласка на болоњски процес, не добијају ниједан нови предмет, те да им остане онолико предмета колико су имали и прије преласка, а не да им се дода нових девет-десет предмета, због разлике предмета”, каже Вујин.

Он је потврдио да је овај проблем изражен највише на правним факултетима оба јавна универзитета.

“Постоји проблем да изгубимо те студенте ако би прешли на приватне факултете или отишли у иностранство”, рекао је Вујин.

Један од студената који студирају по старом програму каже да им пребацивање на болоњски процес не одговара, јер би због разлика између старог наставног програма и болоњског процеса, добили више испита за пологати него што их имају сада.

“То би нам потпуно уништило шансу да завршимо студије”, каже овај студент.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана