Komić: Mladi treba da pošalju poruke o izazovima čovječanstva

Srna
Komić: Mladi treba da pošalju poruke o izazovima čovječanstva

Banjaluka - Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić otvorio je danas u Banjaluci šestu "Balmun" konferenciju, koja je okupila oko 320 učesnika iz šest zemalja Evrope i regiona, navodeći da bi mladi sa ovog skupa trebalo u svijet da pošalju važne poruke o krupnim izazovima pred kojima je čovječanstvo.

Komić je rekao novinarima da je ova konferencija svojevrsna simulacija sjednice Generalne skupštine UN na kojoj će mladi učesnici da se izjasne o "milenijumskim ciljevima" čovječanstva.


"Oni su vezani za sve što je pred nama, počev od klimatskih promjena, problema naoružavanja i razumijevanja među ljudima, do potrebe za međunarodnom saradnjom i partnerstvom. Mislim da će to ovi mladi mogu postići u tri dana trajanja konferencije", istakao je Komić.

On je dodao da se na ovoj konferenciji govori i o edukaciji, obrazovanju i razmjeni iskustava, te promovišu ljudski i ostali potencijali Srpske.

"To su naša otvorenost i spremnost na saradnju. Cilj je i da se tolerancija među ljudima stalno širi i razvija s ciljem pravednijeg i boljeg svijeta", ocijenio je Komić.

Profesor banjalučke Gimnazije Žana Stević, koja je osnivač i organizator skupa, rekla je Srni da će na konferencijskim komitetima učenici raspravljati i davati neka svoja rješenja globalnih, gorućih i aktuelnih problema, među kojima je i sukob u Siriji.

Ona je dodala da su podršku ovom događaju, čiji je moto "Vraćanje budućnosti kući", dali Gradska uprava Banjaluka, UNDP i brojni sponzori.

"Ove godine dobili smo Aprilsku nagradu Grada za mlade, što je potvrda da je prepoznato ono što radimo predstavljajući Banjaluku i Srpsku", rekla je Stevićeva.

Generalni sekretar "Balmun" konferencije Aleksandar Bakmaz rekao je da ovaj skup, između ostalog, uči ljude lijepom govoru, debati i diskusiji, čega nedostaje u BiH.

Otvaranju konferencije u Kulturnom centru Banski dvor prisustvovale su brojne zvanice iz javnog i društvenog života Banjaluke i Srpske.

"Balmun" je jedna od konferencija Modela UN /MUN/ i takve konferencije se održavaju u više od 80 gradova svijeta.

Glavni cilj je edukacija mladih ljudi o pitanju aktuelnih dešavanja, tema u međunarodnim odnosima i diplomatiji o kojima će se diskutovati na aktuelnim UN konferencijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana