Колико Срба и Хрвата ради у сарајевској администрацији?

srpskainfo.com
Колико Срба и Хрвата ради у сарајевској администрацији?

Сарајево - Градоначелник Сарајева Абдулах Скака избјегао је да у Парламентарну скупштину БиХ достави тачне податке о националном саставу запослених у градској администрацији, као и у општинама које чине град.

То питање му је поставио шеф Клуба посланика ХДЗ БиХ у Представничком дому БиХ Никола Ловриновић, али је први човјек главног града БиХ, који би требало да буде оличење мултиетничности, невјешто само цитирао одредбе из Статута.

-Национални састав администрације Града Сарајева осликава његов мултиетнички карактер, а градоначелник врши постављења државних службеника и намјештеника у складу са чланом 48. и 49. Статута града, којим је прописана надлежност градоначелника да организује Градску управу, те непосредно руководи њом и поставља државне службенике у Градској управи. Конститутивни народи имају гарантован минимум од 15 до 20 одсто мјеста, а на нижим нивоима расподјела радних мјеста утврђује се на пропорционалан начин – написао је Скака.

Податке о етничком саставу администрације градских општина није ни доставио јер тврди да их нема. При том је у званичном одговору, с потписом и печатом, Ловриновића потписао са Ловрић.

-Градоначелника Сарајева је у журби и жељи да ми што љепше и боље одговори чак и скратио моје презиме. Дакле, препричао ми је Статут Града Сарајева, а ја сам га питао какво је стање, јеси ли провео тај Статут? Он ће очито добити поновљено питање да ми ово разјасни. Могао ми је Статут послати, па да ја сам прочитам, не треба ми он објашњавати. Подсјетићу га и да је моје пуно презиме Ловриновић – прокоментарисао је посланик ХДЗ на сједници Представничког дома БиХ.

Према подацима Српског просвјетно – културног друштва „Просвјета“ Сарајево, изузев руководних структура, гдје морају бити заступљене све три националне групе, проценат Срба у градској власти је изузетно мали. У граду живи око 13.300 Срба, а прије рата их је било 157.000.

Шеховац: Глуме као у Холивуду

Предсједник Демократске иницијативе Сарајевских Срба Душан Шеховац каже да се констититивност народа у Сарајеву „глуми као у Холивуду“ само на највишим функцијама, попут предсједавајућег Градског вијећа или замјеника градоначелника, док равноправност на терену, од мјесне заједнице до Града – не постоји.

-Сарајево је град у коме су у Статуту написали да, када један народ пређе 80 одсто, уопште не морају да поштују принцип констититивности народа. У Сарајеву се смањује број запослених Срба у администрацији – каже Шеховац за Српскаинфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана