Kocka uzima sve više maha

Kocka uzima sve više maha 21.10.2018 08:42 | Anita Janković-Rečević

Banjaluka - Klub liječenih alkoholičara iz Banjaluke osnovao je grupu za pomoć patološkim kockarima, ali i da podigne svijest o ovoj bolesti zavisnosti koja uzima sve više maha.

Osnivač i predsjednica Kluba liječenih alkoholičara Nera Zivlak-Radulović kaže da ovo udruženje posljednje tri godine aktivno radi na podizanju svijesti građana o opasnostima koje kockanje nosi sa sobom, a rezultat tog rada je i nedavno osnivanje grupe za liječenje osoba koje su "zagrizle u kocku".

- Iako nemamo precizne statističke podatke o tome da li je povećan broj osoba sa problemom patološkog kockanja, naša iskustva, zasnovana na svakodnevnom radu, govore u prilog  tome, jer se sve više ljudi javlja za pomoć. Rad u grupi je najbolji i najuspješniji način tretmana osoba sa problemom  patološkog kockanja - rekla je Zivlak-Radulović, koja je i načelnica Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Istakla je da je zavisnost od kocke ozbiljan problem, te da grupa trenutno broji pet članova.

- Takve grupe i ne treba da budu velike. Otvorenog je tipa i oni koji završavaju liječenje izlaze iz grupe, a drugi ulaze. Prema preporukama, dužina trajanja liječenja je od tri do pet godina - navela je Zivlak-Radulović i dodala da grupa zavisnika od kocke radi odvojeno od grupe liječenih alkoholičara, ali da je tretman liječenja sličan budući da sve bolesti zavisnosti traže isti pristup jer su hronične i recidivirajuće.

Prema njenim riječima, kocki se podjednako odaju i mladi i stari, te se nijedna starosna grupa ne može izdvojiti kada je u pitanju ovaj problem.

- Iako je ženama zahtjevnije da se jave na liječenje jer su dodatno stigmatizovane, i one se javljaju za pomoć i uključuju u grupe - rekla je Zivlak-Radulović i dodala da je prevencija bolesti zavisnosti konstantno podizanje nivoa svijesti i značaja mentalnog zdravlja.

Bivši kockar i prvi čovjek novosadskog Centra za edukaciju i odvikavanje od kocke "Herc tajm" Dejan Stanković kaže da je osnivanje grupe u Banjaluci pozitivno, jer se pokrenula priča o problemu koji nije nimalo bezazlen.

On naglašava da osobe koje rade sa kockarima moraju biti vrlo pažljive, stručne i iskusne, jer je riječ o posebnom mentalnom stanju ljudi.

- Kocka je bolest zavisnosti koja može biti teža i od heroinske. Lijek od kocke ne postoji, a jedini način borbe sa ovom pošasti je podizanje svijesti o tome koliko mogu da budu strašne njene zamke - rekao je Stanković i dodao da su mnogi građani RS zatražili pomoć u njegovom centru.+++

Edukacija

Nera Zivlak-Radulović kaže da je ove godine stručni tim Odjeljenja za bolesti zavisnosti Klinike za psihijatriju UKC-a RS, koji čine i tim Kluba liječenih alkoholičara, započeo edukaciju i podizanje nivoa svijesti zaposlenih na mjestima gdje se priređuju igre na sreću.

- Klinika i Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću RS potpisali su memorandum o saradnji. Ovakvi programi prevencije se rade i u regionu - rekla je ona.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica