Коцка пуни држави бужет, за годину слило се 25 милиона КМ

ATV
Коцка пуни држави бужет, за годину слило се 25 милиона КМ

Бањалука - У Српској се, изгледа, никада није више коцкало јер су игре на срећу, прошле године, у буџет "улиле” скоро 25 милиона марака.

"Најбоље иде кладионицама, аутоматима и играма на интернету”, кажу у Републичкој управи за игре нас рећу.

Александар Илић кога смо затекли након што је "одиграо тикет” каже да га то не чуди, јер често и сам оде до најближе кладионице.
"Највише играм фудбал, пратим фудбал кад је лига шампиона. Зависи, знам некад минимално, зависи од игре, некад знам пет марака, некад десет, али већином то иде до пет марака”, рекао је Александар.

Сваке године приходи од игара на срећу расту, а власницима коцкарница и кладионица задње три године пазари никад нису били већи. Кладионице ничу као печурке, кажу у Занатско Предузетничкој комори. Управо то је забринуло и социологе.

"То је једна врста и патологије, једна врста зависности као и нека друга врста зависности од игара. Оне постају смисао човјека”, рекао је социолог Иван Шијуковић.

"То је велики проблем који ће у будућности бити малтене па неисправљив. И мислим да смо ту били мало сувише либерални, дозволили смо да се без правила отварају на сваком ћошку, на сваком мјесту и то је просто епидемија тих кладионица. И оно што је интересантно они имају посебно закон Игре на срећу гдје ми немамо утицаја као Комора”, рекао је директор Занатско-предузетничке коморе Јовица Братић.

У РС ради око 1.500 локала са играма на срећу, а тај број се стално повећава. Повећавају се и инспекцијске контроле на основу којих је, лани, изречено скоро 80.000 марака казни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана