Kocka napunila budžet sa 25 miliona

Anita Janković-Rečević
Kocka napunila budžet sa 25 miliona

Banjaluka - Prihodi od igara na sreću iz godine u godinu sve su veći, a kocka je samo lani u budžet Srpske donijela 24,92 miliona KM, što je za 12 odsto više u odnosu na godinu ranije, podaci su Republičke uprave za igre na sreću.

Trend rasta prihoda po osnovu naknada i poreza od priređivanja igara na sreću, zabavnih i nagradnih igara aktuelan je posljednjih nekoliko godina, što potvrđuju i podaci da su u 2016. povećani za 13 odsto, a 2015. godine za 17,93 odsto u odnosu na prethodne godine.

Prema riječima portparola Republičke uprave za igre na sreću Danijele Ćapin, najviše novca lani su donijele kladionice, a slijede ih igre priređene na automatima.

- Najveći rast prihoda u odnosu na 2016. godinu lani je zabilježen kod igara na sreću putem interneta i iznosio je 18 odsto, dok je ekspanzija sportskog klađenja dovela do rasta prihoda za 16 odsto - istakla je Ćapinova.

Ona je objasnila da je rast prihoda od igara na sreću u značajnoj mjeri rezultat mjera i radnji Odjeljenja za inspekcijski nadzor koje su usmjerene na otkrivanje nelegalnog priređivanja igara.

- Eventualna šteta koju trpi budžet RS zbog pojave nelegalnog priređivanja igara na sreću iz godine u godinu se smanjuje, ali je i dalje prisutna u sporadičnim slučajevima. Prošle godine su zbog tih prekršaja izrečene kazne u iznosu od 77.300 KM - rekla je Ćapinova.

Ona je istakla da se najčešći prekršaji odnose na priređivanja igara na automatima i elektronskih igara na sreću bez odobrenja Uprave.

Sociolog Vedran Francuz kaže da podaci o konstantom rastu prihoda od igara na sreću pokazuju da je društvo sve veći zavisnik od kocke.

- Broj kockara raste u zemljama koje su siromašne jer se ljudi okreću igrama na sreću kako bi izbjegli svakodnevne probleme. Većina igra zbog želje za dobitkom, kako bi kraćim putem stekli novac, ali je malo onih koji dobijaju. To je začarani krug iz kojeg se teško izlazi - rekao je Francuz i dodao da samo mali dio osoba ima potrebu da se kocka iz zabave i uzbuđenja.

Penzioner iz Banjaluke Borko Vujasinović loto igra svake sedmice, a povremeno sreću oproba i na popularnim "grebama".  

- Igram radi zabave, a ako šta bude, dobro bilo. Sedmično uplatim po dvije loto kombinacije, a brojeve biram po datumima rođenja svojih unuka - kaže Vujasinović i dodaje da je imao sitnih dobitaka.

Banjalučanka koja je željela da ostane anonimna ističe da svaki dan sreću okuša u igrama na sreću.

- Igram stalno i stalno dobijam. Malo, malo dobijem po 500 ili čak 1.000 KM. Najviše volim grebalice, jer su jeftine, a tu i tamo odigram bingo - kaže ona.

Student iz Gradiške Marko P. do novca pokušava doći u kladionicama.

- Kladim se isključivo na fudbal i košarku jer ta dva sporta najbolje poznajem i ne fulam mnogo. Igram kako bih dopunio džeparac i ulažem od jedne do dvije marke. Kad saberem godišnji ulog i dobitak, više dobijem nego što uložim - priča Marko.

Kazne

Zakonom o igrama na sreću u Srpskoj predviđene su kazne od 10.000 do 30.000 KM za pravna lica ukoliko se utvrdi zloupotreba priređivanja igara na sreću. Za ove prekršaje odgovorno lice u pravnom licu moraće da plati od 2.000 do 6.000 KM, a iste kazne očekuju i fizička lica.

Prihodi po vrsti igara na sreću (u milionima KM)

kladioničarske igre - 11,3

igre putem automata - 5,49

elektronske igre na sreću - 2,98

igre putem interneta - 1,76

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana