Клуб новинара осудио пријетње Милојевићевој: Напад на слободу јавне ријечи и демократију

srpskainfo.com
Клуб новинара осудио пријетње Милојевићевој: Напад на слободу јавне ријечи и демократију

Бањалука - Напад на новинара је напад на слободу јавне ријечи и демократију, и сваки такав напад је неопходно пријавити и процесуирати, те тиме посалти јасну поруку јавности да је насиље и застрашивање недоспустиво, поручили су новинари и активисти на ванредној прес конференцији одржаној, поводом пријетњи новинарки “ЕуроБлица” и Српскаинфо Милкици Милојевић.

“Честититам полицији, која је у рекордном року, за само један дан, након што смо пријавили телефонске пријетње упућених мени и мојој редакцији, открили и ухапсили осумњиченог и привели крају истрагу. Надам се да ће тако бити и ефикасни бити и убудуће и да ће тиме послати поруку да заиста служе својој заједници и штите грађане. Надам се да ће бити исто овако ефикасни и у случајевима када новинаре нападају најмоћнији политичари у овој земљи, јер истраживања показују да су управо они најчешћи и најжешћи кршиоци новинарских права. То је најбољи начин да вратимо повјерење у институције и покажемо јавности да смо заиста сви једнаки пред законом и да је РС заиста сигурна и слободна”, поручила је Милкица Милојевић, на прес конференцији одржаној испред просторија Клуба новинара Бањалука, који дјелује у склопу Удружења БХ новинари.

Она се захвалила бројним грађанима, новинарима, невладиним и међународним организацијама, укључујући ОЕБС, који су осудили приејтње и пружили подршку редакцији ЕуроБлица и портала Српскаинфо.

Милојевићева је позвала новинаре да сваку увреду и пријетњу пријаве Линији за помоћ новинарима и полицији.

“Не смијемо пристати да живимо у друштву у којем је насиље нормално. Није нормално псовати и пријетити некоме да ћеш му побити породицу. Нормално је да свако има право радити свој посао и изнијети свој став, без страха од насиља. Ми новинари треба да будемо авангарда, и да предводимо борбу против насиља, а за слободу медија и јавног говора”, поручила је Милојевићева.

О гушењу слободе и нападима на новинаре, али и све друге мислеће људе говорили и Синиша Вукелић, предсједник Клуба новинара Бањалука и Драгана Дардић, директорка Хелсиншког парламента грађана Бањалука, јавља Српскаинфо.цом.

Подсјећамо, новинарки Милојевић и редакцији Српскаинфо и ЕуроБлица је због текста објављеног у овим медијима, телефонски пријетио мушкарац, а касније ће се испоставити да је то Милета Павловић из Бањалуке, који је, након привођења признао да је то учинио. Он је уз псовке и вријеђање пријетио Милојевићевој да ће “сазнати гдје станује” и “побити јој све у кући”. Против њега је поднесена пријава за кривично дјело угрожавања сигурности, за које је припријећена затворска казна до три године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана